Home

Achtergrond 240 x bekeken

Bos: financiële crisis nog niet over

De financiële crisis is nog niet achter ons, stelde minister Wouter Bos (Financiën) vandaag na EU-beraad in Brussel.

Zolang die sector nog niet opnieuw op gang is, zijn discussies over nieuwe herstelplannen volgens hem voorbarig.

Bos wees op recente kapitaalsinjecties van de Franse, Duitse en Deense overheid in de financiële sector. "In Engeland was het gisteren helemaal heftig met interventies en plannen'', zei Bos, doelend op de massieve overheidssteun om RBS overeind te houden.

Ministers van Financiën zouden dinsdag eigenlijk over de herstelplannen spreken, maar kwamen daar amper aan toe. Bos: "Je kunt eindeloos miljarden in de reële economie ploegen, maar als het financiële systeem niet werkt kun je aan de gang blijven'', zei Bos. "Daar was iedereen het vandaag gelukkig over eens.''

Nederland heeft recent het eigen herstelplan nog aangescherpt. Bij het overleg kreeg Bos niet te horen dat het plan opnieuw te mager was. "Maar dat betekent niet dat ik de druk niet voel. Ik lees ook kranten'', zei de minister.

De Europese Commissie had maandag nieuwe voorspellingen gepresenteerd voor de economie en begrotingstekorten. Die bleken dramatisch. Dit jaar komen de begrotingstekorten van zeven van de 27 EU-landen boven de EU-grens van 3 procent van de economie. Volgend jaar zal dat zelfs zestien zijn. "En dat zal vast hoger uitvallen: zo gaan die dingen'', verwacht Bos.

De ministers hadden eerder afgesproken om in 2010 geheel geen begrotingstekorten meer te hebben. "Het is duidelijk dat we een paar jaar de vertraging in schieten'', zei Bos, die zelf geen suggesties noemde voor een nieuw streefjaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.