Home

Achtergrond 4 reacties

Boeren redelijk positief over 2009

Hoewel het beeld wisselend is, zijn de meeste boeren en tuinders redelijk positief over 2009.

Melkveehouders zijn het meest optimistisch. Dat meldt marktonderzoeksbureau Agridirect op grond van een grootschalige enquete.

Jaarlijks vraagt Agridirect circa 45.000 agrarische bedrijven naar hun verwachtingenen. Volgens directeur Thieu Hendriks blijkt ook deze keer dat grotere bedrijven optimistischer zijn, meer investeringsbereid zijn en vaker van opvolging zijn voorzien.

Opvallend is dat sinds 2006 het aantal potentiële stoppers onder akkerbouwers, boomkwekers en vleeskuikenhouders sterk is afgenomen. Hun aantal is van oudsher het laagst onder melkveehouders. Slechts 2,6 procent heeft plannen om te stoppen.

Veertig procent van de melkveehouders zegt dit jaar te willen uitbreiden, capaciteit te willen bijkopen of het bedrijf over te doen aan een opvolger. De helft van de ondervraagde ondernemers van boven de 50 zegt opvolging in huis te hebben. Geen enkele sector komt hierbij in de buurt.

De varkenshouderij lijkt het meest te lijden onder bedrijfseconomisch onzekerheden. De minste stoppers zijn te vinden onder fokzeugenhouders en bij gesloten varkensbedrijven, maar zelfs van hen overweegt ongeveer 6 procent te stoppen.

De mogelijkheid tot opvolging is in de akkerbouw juist verbeterd. Gaf in 2006 nog maar een derde van de akkerbouwers aan opvolging te hebben, inmiddels is dit 40 procent. Vleesvarkenshouders, vleeskuikenhouders en de leghennensector hebben de meeste moeite opvolging te vinden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Er staat jammer genoeg niet vermeld in welke periode het onderzoek heeft plaatsgevonden. Kan me niet voorstellen dat dit in het laatste kwartaal van 2008 is geweest. En ook ik hoor niet bij die 45.000 die gevraagd zouden zijn.

 • no-profile-image

  hh

  Ik kan mij niet voorstellen dat men
  positief kan zijn bij een melkprijs van
  25 cent !!!!!!!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wanneer ik wetenschapper zou zijn en iets dergelijks onder ogen zou krijgen en vervolgens zou zeggen: Waar melkvee is is geen boer. Zou ik direct worden gelooft en een lintje krijgen.

 • no-profile-image

  de Boer

  45000 bedrijven gevraagd!?!?Mij is niets gevraagd,en geen van m'n buren.. vreemd. ZIJN er uberhaupt nog wel 45000 levensvatbare bedrijven?
  Waar heaalt men de posititiviteit vandaan bij een melkprijs van minder dan 30 cent en een kalverprijs onder de 100 euro???? Geen ander bedrijf zou hier tevreden mee zijn en pas genoegen nemen met minstens het dubbele!!
  De Nederlandse boer is slaaf van de maatschappij en vooral van zichzelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.