Home

Achtergrond

Boeren redelijk positief over 2009

Hoewel het beeld wisselend is, zijn de meeste boeren en tuinders redelijk positief over 2009. Melkveehouders zijn het meest optimistisch. Dat meldt marktonderzoeksbureau Agridirect op grond van een grootschalige enquête.

Jaarlijks vraagt Agridirect circa 45.000 agrarische bedrijven naar hun verwachtingenen. Volgens directeur Thieu Hendriks blijkt ook deze keer dat grotere bedrijven optimistischer, meer investeringsbereid en vaker van opvolging zijn voorzien zijn.Opvallend is dat sinds 2006 het aantal potentiële stoppers onder akkerbouwers, boomkwekers en vleeskuikenhouders sterk is afgenomen. Hun aantal is van oudsher het laagst onder melkveehouders. Slechts 2,6 procent heeft plannen om te stoppen.

Veertig procent van de melkveehouders zegt dit jaar te willen uitbreiden, capaciteit te willen bijkopen of het bedrijf over te doen aan een opvolger. De helft van de ondervraagde ondernemers van boven de 50 zegt opvolging in huis te hebben. Geen enkele sector komt hierbij in de buurt. De varkenshouderij lijkt het meest te lijden onder bedrijfseconomisch onzekerheden. De minste stoppers zijn te vinden onder fokzeugenhouders en bij gesloten varkensbedrijven, maar zelfs van hen overweegt ongeveer 6 procent te stoppen.

De mogelijkheid tot opvolging is in de akkerbouw juist verbeterd. Gaf in 2006 nog maar een derde van de akkerbouwers aan opvolging te hebben, inmiddels is dit 40 procent. Vleesvarkenshouders, vleeskuikenhouders en de leghennensector hebben de meeste moeite opvolging te vinden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.