Home

Achtergrond 245 x bekeken

Boeren Haarlemmermeer eisen inspraak parkplannen

Akkerbouwers in de gemeente Haarlemmermeer eisen rechtstreekse inspraak in gemeentelijke plannen voor een nieuw parkgebied van 1.000 hectare. Zij vrezen dat ze er weg moeten. Op een deel van de gronden telen ze aardappelen, tarwe en suikerbieten.

Bij de gemeente Haarlemmermeer loopt een schoonheidswedstrijd op internet waarbij iedereen kan stemmen over drie niet geheel uitgewerkte voorstellen voor een parkgebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Op 16 januari wordt de uitslag, dat dient als uitgangspunt voor de uitwerking van de plannen, bekend. Volgens boeren in de betreffende regio dreigt het boerenbelang onder te sneeuwen. ”Duizend hectare? Dat is drie keer Central Park in New York”, reageert akkerbouwer Adrie Bos uit Hoofddorp. Hij pleit namens een groep boeren voor een Landbouw Effect Rapportage. ”Normaliter is dit voor gemeenten verplicht, maar zij probeert het provinciaal te benaderen. Boeren hier hebben echter specifieke belangen.”Bos benadrukt dat de projectleider op een informatieavond bij de LTO onteigening als middel noemde. ”Dat is bedreigend”, zegt hij. ”Een gebied dat drie keer zo groot is als Central Park schokt mij. New York heeft dertien miljoen inwoners.”Veel van de betrokken boeren hebben een neventak, zoals het kweken van bloemen of verkopen van vuurwerk. ”We willen best meedenken over een toekomst, maar dan wel met perspectief”, zegt Bos. De gemeente stelt dat het voor boeren te vroeg is om zich zorgen te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.