Home

Achtergrond

'Biobrandstoffen niet duurzaam'

Het produceren van gewassen voor energie is niet duurzaam en draagt bij aan het versnelle van de klimaatverandering.

Dat zegt een groep wetenschappers in de Verenigde Staten in een openbare brandbrief aan de aankomend president Barak Obama. "De nieuwe visie over de nieuwe groene economie van president Obama die is gebaseerd op biobrandstoffen kan de Verenigde Staten in een groene zeepbel vatten van onrealistische beloften van een niet-duurzame industrie", aldus de ondertekenaars van de brandbrief.

Obama wil volgens de initiatiefnemers de ethanolproductie uit graan een forse financiële injectie geven. "Obama komt ook uit een staat waar veel graan geteeld wordt en die sector heeft het moeilijk", aldus Rachel Smolker, specialist biobrandstoffen van het Global Justice Ecology Project.

Biobrandstoffen zijn volgens GJEB niet duurzaam omdat voor de teelt van de gewassen ook grond, water en meststoffen nodig zijn, terwijl deze producten allemaal schaars zijn. "Bovendien wordt 44 procent van de kunstmest voor de biobrandstoffen geïmporteerd, dus er is geen sprake van een onafhankelijke energiebron", aldus Smolker.

Ook het verwerken van biomassa, zoals hout, tot energie is volgens de groep geen oplossing, omdat ook hier grond en water voor nodig is om het te produceren. De beste oplossing voor het energie- en klimaatprobleem is volgens GJEB het inzetten op minder energiegebruik.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.