Home

Achtergrond 159 x bekeken

'Binnen vijftien jaar vaccin tegen astma'

Het Astma Fonds verwacht veel van de ontwikkeling van een vaccin tegen deze chronische longziekte.

Volgens Bart Lambrecht, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam en het Universitair Ziekenhuis in Gent, is een vaccin binnen vijftien jaar realiteit.

Hoogleraar Lambrecht stelt dat bij het vijftigjarig bestaan van het Astma Fonds. Met dfinanci'ele steun van het fonds zijn wetenschappers bezig met het ontwikkelen van een vaccin. De ziekte zou bij nieuwe patiënten via een inenting kunnen worden voorkomen.

De sleutel van het vaccin ligt bij zogeheten dendritische cellen. Dat zijn de poortwachters van de longen: zij mobiliseren een afweerreactie tegen ongewenste indringers. Bij astmapatiënten gebeurt dat ook als het niet nodig is, bijvoorbeeld bij huisstofmijt of stuifmeel.

Behandeling van deze cellen lijkt ook het ontstaan van astma tegen te gaan. "Uiteindelijk willen we een vaccin ontwikkelen voor jonge kinderen met verhoogde kans op astma'', aldus Lambrecht. Nederland telt ruim een miljoen mensen met astma en dat aantal stijgt

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.