Home

Achtergrond 298 x bekeken

Bezwaar toeslagrechten terecht

Een agrariër die de aanvraag voor zijn toeslagrechten in 2006 niet volledig heeft ingevuld, heeft toch recht op deze toeslagen. Dat oordeelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in een rechtszaak die LTO Noord Advies heeft aangespannen namens de boer.

De ondernemer was bij de aanvraag in 2006 vergeten bij ieder perceel aan te geven of hij hierop een toeslagrecht wilde. Hij belde in oktober Dienst Regelingen voor een bevestiging van de aanvraag. Hij kreeg het antwoord dat hij geen toeslagrechten had aangevraagd.Hij heeft vervolgens alsnog een verzoek ingediend, en in december opnieuw een formulier met wijzigingen. DR wees het verzoek af. De ondernemer diende daarop in februari 2007 een officieel bezwaar in. Het college acht het besluit van Dienst Regelingen om de melkveehouder geen toeslagrechten toe te kennen, ongegrond. Het feit dat hem meermaals verkeerde informatie was gegeven bij telefonische vragen en omdat in het eerste jaar van de toeslagrechten werd aangegeven coulant om te gaan met fouten bij de aanvraag, heeft hier aan bijgedragen.Andere ondernemers die bezwaar maakten tegen het niet uitbetalen van toeslagrechten hadden minder succes: deze bezwaren werden afgewezen. In een brief aan de Kamer schreef minister Gerda Verburg dat ze niet van zins is boeren die vergeten kruisjes te zetten alsnog te betalen. Volgens haar staan EU-regels in dit geval niet toe de fouten te corrigeren. In totaal hebben 250 boeren bezwaar gemaakt. Vier van hen hebben de zaak aangekaart bij het CBB.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.