Home

Achtergrond 207 x bekeken 3 reacties

Bezorgde boeren Overijssel naar Tweede Kamer

Boeren uit Overijssel maken zich zorgen over het blokkeren van uitbreidingsplannen omdat hun bedrijven in de nabijheid van natuurgebieden verkeren.

Een vijftigtal agrariërs wil donderdag in de Tweede Kamer een signaal afgeven, meldde LTO Noord vandaag.

Volgens de land- en tuinbouworganisatie zitten de boeren in Overijssel extra in de knel omdat deze provincie naar verhouding erg veel zogenoemde Natura 2000-gebieden kent, onder meer ter bescherming van vogels. "Sommige bedrijven zitten al jaren op slot. Ze kunnen niet verder'', zei een woordvoerder van LTO Noord.

In Overijssel komen 26 Natura 2000-gebieden. Volgens de land- en tuinbouworganisatie moet er op korte termijn een oplossing komen. De organisatie meent dat momenteel in heel het land de ontwikkeling van duizenden bedrijven wordt geblokkeerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HH

  Beste Frank,

  Jammer dat je 'nog' zo over boeren denkt. Het wordt hoog tijd dat je eens de moeite neemt om bij een aantal verschillende bedrijven te kijken in de verschillende sectoren. En neem dan ook vooral de moeite met zo'n boer door de stallen te lopen en vraag hem dan eens naar zijn drijfveren. Ze willen echt niet groeien omdat ze perse groter willen zijn! Sterker nog, ik weet zeker dat een heel groot deel voor hetzelfde inkomen veel liever 50 koeien melkt dan 100, zodat er voor het sociale leven wat meer tijd overblijft. Kijkend naar het aantal uren wat de gemiddelde boer in zijn bedrijf steekt moet je wel bezeten zijn van het vak. Maar de marges worden steeds kleiner waardoor de onkosten over een groter volume uitgespreid moeten worden, Het moet uit de lengte of uit de breedte komen. Een van de redenen dat deze marges steeds kleiner worden kunt u zelf beinvloeden, door niet steeds het goedkoopste uit het schap te pakken maar door bereid te zijn iets meer voor het product te betalen! En hou het hier niet alleen bij woorden!!!
  Daarom mijn advies om wel wat te kunnen bereiken: strijd niet tegen de boeren maar strijd met ze!

 • no-profile-image

  Frank

  Hallo HH waar houdt het op met het groeien? En wil best wel meer betalen voor jullie produkten mits ze biologisch geteelt zijn (doe ik deels ook al). Ik weet ook wel dat de gemiddelde Nederlander eerst naar de centen kijkt bij etenswaren maar welke modale mensen met gezin hebben het nu nog breed? En ik denk dat de meeste boeren een socialere leven hebben dan de gemiddelde nederlander waarom? de boeren zijn altijd in de thuis omgeving bezig zeg maar in de streek en ze kunnen hun eigen tijd indelen, kennen ook nog het noaberschap en weten vaak alles wat er inde buurt gebeurt. De werkende nederlander woont in de stad kent zijn eigen buren niet eens. Staat s,morgens om 05.30 op en is s,avonds pas om 18.00/18.30 thuis dit alles voor het werken voor een andere baas, en kan zijn eigen tijd niet indelen. Wat ik ook nog zeggen wil is dat toen het goed ging met de boeren in de jaren 60/70 gingen de meesten ook uitbreiden elke keer weer een stal erbij met mestvarkens fokzeugen enzv. Verder klopt het wel dat jullie benadeelt worden door alle tussenhandel die er is tot aan de consument aan toe. Dit alles neemt niet weg wat ik in mijn vorige verhaal heb geschreven over het nog groter worden want het hout nooit op.

 • no-profile-image

  frank

  Laat deze boeren maar op een industrie terrein gaan zitten de meeste bedrijven zijn toch niet echt meer grond gebonden.Alles moet het hele jaar door op stal blijven idem met de varkens en kippen.
  De meeste boeren kennen hun beesten ook al niet meer alleen het nummer.
  Nog meer van die mega stallen. (fabrieken zijn het)en dat noemt zich dan ook nog een boer ze zijn eerder een manager van een bedrijf alleen dan hebben ze geen mensen onder zich maar beesten en die zeggen niet van dat vind ik fijn of niet fijn.Ga dan naar het buitenland plaats genoeg voor uitbreiding
  tevens voorlopig ook niet zo snel last van mestoverschotten.

Of registreer je om te kunnen reageren.