Home

Achtergrond

Bezoekers oefenen bosbezetting Amelisweerd

De beste boom is de boom die het meest in de weg staat, zo leren bezoekers van landgoed Amelisweerd van de actievoerders van GroenFront!.

Vandaag gaven zij een boomklimworkshop om bezoekers voor te bereiden op eventuele bosbezettingen, mochten de plannen om een snelweg door het natuurgebied aan te leggen doorgezet worden.

"Het is belangrijk om een goede dikke boom met mooie takken uit te zoeken. Daar gooi je een klimtouw overheen, je hijst jezelf omhoog en dan is het een kwestie van zitten blijven'', legt Ingrid van GroenFront! uit. Vaak gaat daarna een bedspiraal de boom in en een matras, zodat de actievoerder dagenlang in de boom kan blijven. In de jaren tachtig gebeurde dit ook al in het gebied. Het protest heeft toen de aanleg van de A27 niet kunnen voorkomen.

Langs een drukbewandeld pad heeft de actiegroep zondag enkele bomen bezet. Voorbijgangers kijken vol verwondering naar boven. Vooral kinderen willen graag zelf de klim wagen. Femke (13) uit Driebergen gaat als een van de eersten. "Dit is leuk! Als ze in het echt gaan demonstreren wil ik ook wel meedoen.''

GroenFront! verwacht niet dat alle omwonenden mee gaan doen aan bosbezettingen. Wel hoopt de club zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om ook actie te ondernemen tegen de snelwegplannen. Meer dan 15.000 mensen tekenden al de petitie van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Dinsdag wordt deze in Den Haag aangeboden aan de Tweede Kamer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.