Home

Achtergrond 206 x bekeken

Beursjaar begint voor agribusiness vrij positief

De eerste beursweek van januari is voor de meeste ondernemingen in de agribusiness positief begonnen. De AgD-beursindex steeg 4,8 procent.

Op woensdag kreeg het aandeel van de agrichemiereus Monsanto een stimulans door de publicatie van de eerste kwartaalcijfers (van een gebroken boekjaar). De winst steeg vooral door goede verkopen in Latijns-Amerika met 54 procent, wat de aandeelhouder diezelfde dag een koerswinst opleverde van 17 procent. Concurrent Syngenta profiteerde mee. Voor de gehele gewasbeschermingsmiddelensector zijn de vooruitzichten volgens het Zwitserse bedrijf beter wat naar verwachting resulteert in een omzetgroei van enkele tientallen procenten.

Kunstmest-, veevoer- en machinefabrikanten wonnen op weekbasis terrein. John Deere en Nutreco wonnen bijvoorbeeld een forse 11 procent, Case New Holland 15 procent. De verklaring kan worden gevonden in lagere grondstofkosten als staal en fosfaat en algemeen beursoptimisme. De winst is mogelijk weinig duurzaam.

Lagere grondstofprijzen leiden tot een enkele miljoenen tonnen lagere productie van granen. Daar komt bij dat de belangrijkste groei van met name Agco en John Deere uit Zuid-Amerika afkomstig is. Juist hier zijn kredietinstellingen niet stabiel en door de onzekerheid kunnen boeren waarschijnlijk nauwelijks investeren. Voor kunstmestproducenten komt daar bij dat de fosfaatprijzen, ertoe leiden dat boeren bij de inkoop lagere prijzen afwachten.

Vleesconcern Tyson Foods was de verliezer van de week. Het bedrijf ontsloeg bestuursvoorzitter Dick Bond omdat deze zich schuldig zou maken aan overproductie van pluimveevlees. In zijn bestuursperiode (vanaf 2006) verloor het concern 40 procent aan beurswaarde. Een veranderde strategie die vertrouwen wekt, kan de koers een stimulans geven.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.