Home

Achtergrond

Beurshandel straft voorzichtigheid Case New Holland

De aandelenkoers van mechanisatieconcern Case New Holland (CNH) ging een week geleden onderuit in verband met de voorzichtigheid waarmee het concern zijn verwachtingen voor dit jaar omkleedde.

Het concern leverde na de presentatie van kwartaalcijfers en de vooruitzichten voor dit jaar meer dan eenderde van zijn beurswaarde in.

De kwartaalcijfers van de machinebouwer, onder meer Case IH, New Holland en Steyr, vielen veel lager uit dan analisten vooraf hadden voorzien. Bovendien waarschuwt het concern voor een turbulent jaar als gevolg van een slechtere verkoop van constructiewerktuigen.

Met name het eerste kwartaal wordt lastig, aldus CNH. In de agrarische sector rekent het concern op een aanhoudend sterke vraag. Toch voorziet het concern in deze sector ook een geringere afzet als gevolg van de moeilijkheden op de financieringsmarkt en economische onzekerheid.

Ook de concurrenten John Deere en Agco (Fendt, Massey Ferguson en Valtra) kregen een flinke tik op de beursvloeren. Toch zag Agco, dat over ruim een week zelf met kwartaalcijfers komt, zijn koers de laatste dagen weer goed herstellen. Agco deed het daarmee een stuk beter dan de concurrenten die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van de verkoop van constructiewerktuigen.

Vis- en veevoerconcern Nutreco profiteerde in de afgelopen week van een degelijk imago van een bedrijf met een relatief sterke balans. En in tijden van recessie is zo’n bedrijf in trek bij aandeelhouders. De kooplust werd bovendien aangewakkerd door een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Dit leverde het aandeel Nutreco de afgelopen vijf beursdagen een koerswinst op van 10 procent.

Flink in trek waren ook de Amerikaanse vleesconcerns Tyson Foods en Smithfield Foods. Hoewel er ook winstnemingen waren in de handel van aandelen Smithfield, steeg de beurswaarde van het concern met 9,6 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.