Home

Achtergrond 228 x bekeken

Bestuursvoorzitter verzekeraar Eureko stapt op

De bestuursvoorzitter van verzekeraar Eureko, Maarten Dijkshoorn, stapt per direct op om persoonlijke redenen. De 58-jarige Dijkshoorn stond sinds 2005 aan het roer bij het moederbedrijf van onder meer Zilveren Kruis, Interpolis en Achmea. Eureko maakte het vertrek van Dijkshoorn vandaag bekend.

De raad van commissarissen zal ,,de komende periode'' uitkijken naar een opvolger voor Dijkshoorn. Tot die tijd nemen de bestuurders Willem van Duin en Gerard van Olphen zijn taken over. Eureko ,,betreurt maar respecteert'' de beslissing van Dijkshoorn om Eureko te verlaten.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een bestuurder vertrekt bij Eureko. In juli stapte financieel directeur Roel Wijmenga op, ook om persoonlijke redenen. Van Olphen werd toen de nieuwe financiële topman.

Omtrent het vertrek van Maarten Dijkshoorn is een ,,financiële regeling getroffen'', zo stelde een zegsman van Eureko. Meer details hierover wilde hij niet geven. Eureko gaat volgens hem ,,voortvarend aan de slag met het zoeken naar een opvolger''. Deze kan zowel binnen als buiten Eureko worden gevonden.

Maarten Dijkshoorn begon in 2002 bij Achmea. Daarvoor was hij financieel bestuurder bij ING-dochter Nationale Nederlanden. Als topman van Eureko was hij verantwoordelijk voor de fusie met verzekeraar Interpolis. Dat bedrijf werd overgenomen van Rabobank, waarna de coöperatieve bank een belang kreeg in Eureko van 37 procent.

Onder Dijkshoorns leiding verwierf Eureko in 2007 een meerderheidsbelang in de Turkse verzekeraar Garanti Sigorta en nam het in september de Russische branchegenoot Oranta over.

Net als andere financiële instellingen heeft Eureko last van de onrust op financiële markten. In het eerste halfjaar van 2008 viel de winst met 78 procent terug tot 124 miljoen euro. In augustus kondigde Eureko aan in de tweede jaarhelft met een tegenvaller te worden geconfronteerd van 550 tot 600 miljoen euro. Dat komt doordat een belang in de Portugese bank Banco Comercial Português aanzienlijk in waarde is gedaald.

In Nederland hebben ongeveer 4,7 miljoen mensen een zorgpolis bij een van de bij Eureko aangesloten verzekeraars.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.