Home

Achtergrond 193 x bekeken

Beperkte afschrijving op investeringen niet verruimd

Boeren en tuinders die de afgelopen twee jaar in stallen en kassen hebben geïnvesteerd, kunnen vooralsnog niet rekenen op een ruime afschrijvingsmogelijkheid.

Dat kan individuele ondernemers tienduizenden euro’s kosten. De Europese Commissie heeft wel toestemming gegeven om ondernemers de mogelijkheid te geven voor een afschrijving tot 100 procent van de WOZ-waarde, maar dat geldt niet voor investeringen in de periode van januari 2007 tot en met december 2008.

LTO Nederland is blij met de regeling die LNV getroffen heeft met Brussel, maar is er tegelijk verbolgen over dat de regeling niet met terugwerkende kracht werkt. De kwestie komt dinsdag aan de orde in het periodiek overleg met minister Verburg.

Bij de invoering van de wet Werken aan Winst in 2007 is de afschrijving van stallen en kassen beperkt tot 50 procent. Het ministerie heeft in Brussel echter gevraagd om investeringen onder het Vamil-MIA-label van die beperking uit te zonderen. Brussel moest daarvoor toestemming geven, omdat de regeling als staatsteun kan worden beschouwd.

Eind december heeft de Europese Commissie fiat gegeven voor de ruime afschrijvingsmogelijkheid. Volgens LTO Nederland heeft LNV de kwestie veel te laks aangekaart in Brussel. De beperking kan ondernemers tienduizenden euro’s schelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.