Home

Achtergrond 201 x bekeken

Belgische bus op frituurvet

Het eten van veel friet is toch nog ergens goed voor.

Rond de Belgisch-Limburgse stad Hasselt rijdt sinds vandaag een bus op biodiesel uit ingezameld frituurvet. De stichting Valorfrit is in de regio een actie gestart om gezinnen te bewegen meer oud frituurvet in te leveren voor hergebruik. Ze krijgen voor elke liter vet een kortingsbon voor nieuw vet.

Een gemiddeld Belgisch gezin gebruikt 5,5 kilo frituurvet per jaar. In Belgisch-Limburg wordt daarvan al gemiddeld 3 kilo ingezameld.
De bus is een proef van vervoersbedrijf De Lijn en de Vlaams minister Kathleen Van Brempt (Verkeer). De zogeheten Oliespoorbus verbruikt brandstof die voor 10 procent bestaat uit afgewerkt frituurvet van gezinnen. In Nederland rijden onder meer de gemeentewagens van Millingen aan de Rijn op afgewerkte frituurolie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.