Home

Achtergrond 225 x bekeken

België poogt areaal aardappelen te beperken

De United Potato Growers of Belgium start volgende week bijeenkomsten om telersverenigingen op te richten.

Het doel is het aardappelareaal te beperken, zodat de prijs kan stijgen. De UPGB houdt twaalf bijeenkomsten in Vlaanderen, zegt secretaris Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS), de boerenorganisatie die in België het initiatief neemt. "Vlaanderen telt zo’n achtduizend aardappeltelers, waaronder veel kleine bedrijven. Er zijn ongeveer 1.000 telers met meer dan 5 hectare aardappelen."

De UPGB volgt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond die de oprichting van telersverenigingen stimuleert die vrijwillig afspraken maken om het areaal 10 procent te verkleinen. Depraetere: "Dit slaagt alleen als het in meer landen gebeurt. De FWA in Wallonië steunt ons initiatief. Ook de Belgische Boerenbond is er niet tegen. Frankrijk heeft al telersverenigingen die proberen het areaal te verkleinen."

Volgens Depraetere geeft Brussel de telers van veel gewassen de mogelijkheid zich te verenigingen om het aanbod af te stemmen op de markt. "Zo hoopt Brussel de marktschommelingen die het gevolg zijn van de vrijere markt te beperken. Deze verenigingen krijgen meer ruimte dan de kartelwet biedt, om afspraken te maken over het aanbod. Maar de aardappelindustrie heeft zo hard gelobbyd in Brussel dat voor aardappeltelers een uitzondering is gemaakt. Wij vragen de politiek om dit ongedaan te maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.