Home

Achtergrond 202 x bekeken

Belgen 'shoppen' medicijnen in Nederland

Zo'n 250 Belgen komen vandaag naar Nederland om goedkoop medicijnen in te slaan.

Ze gaan naar een apotheek in Ulvenhout. De recepten hebben ze gekregen van sympathiserende artsen, liet Dirk Van Duppen van de Belgische socialistische huisartsenpraktijk Geneeskunde voor het Volk weten.

De actie is een protest van een groep Vlaamse patiënten- en werknemersorganisaties die wil dat medicijnen in België net zo goedkoop worden als in Nederland. In Meerle op de Belgisch-Nederlandse grens openden zij vrijdagochtend feestelijk een apotheek die slechts een dag open is en die laat zien wat de prijsverschillen zijn. De Belgen kunnen in deze apotheek niets kopen, alleen maar zien hoeveel meer ze kwijt zijn voor medicijnen.

Zo kost het meest voorgeschreven antidepressivum in België, cipramil, daar tot vijftien keer meer dan in Nederland. De prijs van de meest gebruikte cholesterolverlager Zocor is vijf tot zeven maal hoger. Maagzuurremmer Losec is in Nederland negen tot zeventien keer goedkoper. Dit allemaal door een efficiënter en grootschaliger inkoopsysteem.

Behalve medicijnen uit de apotheek, halen de 250 Belgen ook paracetamol in de supermarkt in Ulvenhout. Een doosje is daar toch zo'n vijf keer goedkoper dan in het thuisland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.