Home

Achtergrond 212 x bekeken

Bedenkelijke rol EU-parlement

EU-regels bij gewas-beschermingsmiddelen vallen mee. De rede keerde op tijd terug.

De tulp, onze nationale trots, is gered. Vorige week heeft het Europees Parlement (EP) namelijk ingestemd met de nieuwe EU-gewasbeschermingsmiddelenverordening. Het is het sluitstuk van een tumultueus proces dat 16 maanden heeft geduurd. En een waarbij in eerste instantie een meerderheid van het EP een bedenkelijke rol heeft gespeeld.

Want hoe zat het ook alweer? De Europese Commissie wilde in september 2007 de toelatingsprocedure van gewasbeschermingsmiddelen gaan veranderen. Gevolg: 9 tot 25 procent van de huidige werkzame stoffen zou verdwijnen. Vervolgens komt een meerderheid van het EP met een stortvloed aan aanpassingen en aanscherpingen. Gevolg: tot wel 84 procent van de werkzame stoffen zou verdwijnen. En ere wie ere toekomt: de impactanalyse, die in opdracht van LTO is gemaakt, betekende de beslissende zet waardoor veel Europarlementariërs weer tot rede zijn gekomen.

Uit die analyse bleek namelijk dat kleine teelten als de tulp, schorseneren en sierheesters zouden verdwijnen als het EP voet bij stuk zou houden. Na 16 maanden de Europese boer en tuinder de stuipen op het lijf te hebben gejaagd, stemde het EP in met een sterk afgezwakte verordening. Een mooier voorbeeld van een zwalkend, opportunistisch Europees parlement is nauwelijks denkbaar.

Is het gevaar nu geweken? Nee, want de nieuwe verordening betekent dat 6 tot 7 procent van de werkzame stoffen zal verdwijnen. En dat blijft vooral voor de eerder genoemde kleine teelten een probleem. Oké, als landbouwkundig de onmisbaarheid van een werkzame stof wordt aangetoond, er geen alternatief is en de teelt dreigt te verdwijnen, wordt de toelating van de werkzame stof met vijf jaar verlengd. Fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen kunnen in die tijd alternatieven zoeken. Zodat over tien jaar de hele wereld nog steeds ‘Tulpen uit Amsterdam’ kan kopen.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.