Home

Achtergrond 369 x bekeken

Baggeren in de bittere kou

Loonbedrijf Van der Heijden uit Kapel Avenzaath baggert een sloot uit voor melkveehouder Arco Hakkert.

Het is volgens de Gelderse melkveehouder, die tachtig koeien melkt, alweer lang geleden dat de sloten zijn gereinigd en de vorst komt goed uit. "We mogen de puree tot 20 meter uitrijden en met deze temperaturen wordt veel minder schade toegebracht aan het grasland en de sloot." Foto William Hoogteyling

Medewerker Renee Senneker meet een perceel op van akkerbouwer Gerard Hegge uit het Groningse Molenrij met het oog op het strooien van kunstmest. Het perceel staat nog gedeeltelijk vol met spruiten. "De spruiten worden niet meer geoogst", zegt Senneker. "De prijs is heel slecht en door de vorst zijn ze helemaal niets meer waard. Als het weer het toelaat worden ze ondergewerkt." Foto Jan Bouwman

Bij schapenhouder Rob Adriaans in het Brabantse Nuenen zijn de eerste lammeren geboren. Inmiddels zijn zo’n honderd dieren ter wereld gekomen. "Tot nu toe zien we opvallend veel meerlingen", vertelt Adriaans. Oorzaak is volgens hem mogelijk de enorme grasgroei van afgelopen jaar en extra aandacht voor de gezondheid van de schapen. De lammetjes van het eigen gefokte Gulbergen-ras zijn allemaal bestemd voor consumptie. Adriaans levert zijn exclusieve lamsvlees aan diverse Nederlandse restaurants. Foto VidPhoto

Slowaken kunnen sinds 1 januari dit jaar hun groente en fruit afrekenen in euro’s. Het land is de zestiende lidstaat die de euro invoert. Zaterdag werd al een kwart van de betalingen in euro’s gedaan. Iedereen kreeg wisselgeld in euro’s terug. Slowakije hoopt met de invoering van de euro de economische crisis waarin het land verkeert te verzachten. De eenheidsmunt zal de handel met andere lidstaten vergemakkelijken. De uitvoer van agrarische producten uit Slowakije naar Nederland bedroeg in 2007 12 procent van het totaal. Foto ANP

De Oldambtster akkerbouwer Otto Knottnerus oogst tulpen na de broei. Knottnerus, die met vrouw en vader een akkerbouw-, bloembollen- en bolbloemenbedrijf runt in het Groningse Nieuwolda, broeit 1,8 miljoen bollen op tot bloemen. Van 4 hectare eigen bollen en van aankoop. "De bollen voor deze eerste tulpen komen bijvoorbeeld uit Zeeland." De oogst gaat redelijk, al mogen de stelen volgens Knottnerus wel wat langer zijn. Daar is een langere periode van kou voor nodig. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.