Home

Achtergrond

BSE-test voor levende runderen in de maak

Canadese wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld die het op een goedkope en eenvoudige manier mogelijk maakt om runderen te testen op BSE.

Dit wordt gezien als een enorme doorbraak, aangezien tot op heden de diagnose alleen kon worden vastgesteld aan de hand van risicomateriaal van dode dieren. Het onderzoek naar de test is deze maand gepubliceerd in de Oxford Journal Nucleic Acids Research.

De test, die ontwikkeld is onder leiding van wetenschappers van de universiteit in Calgary, kijkt naar beschadigde cellen in bloed van de koe. Aan de hand van DNA-patronen kan maanden voor het optreden van klinische verschijnselen van BSE worden vastgesteld of een dier besmet is.

Volgens Christoph Sensen, hoofdonderzoeker bij de universiteit van Calgary, is het mogelijk om bloedmonsters van verschillende runderen (batches van 20) bij elkaar te voegen en dit in één keer te testen. "Als er sporen van BSE worden gevonden kan vervolgens ieder dier individueel worden getest", aldus Sensen tegenover persbureau Reuters.

Momenteel wordt gekeken naar specifieke eigenschappen van verschillen koeienrassen en eventuele omstandigheden waaronder de test mogelijk niet zou werken. "Als dit onderzoek is afgesloten zien we mogelijkheden om binnen een paar jaar een goedkope en betrouwbare test op de markt te brengen", vertelt Sensen.

Met deze test is het volgens de Canadese voedselinspectiedienst, die mee heeft gewerkt aan het onderzoek, mogelijk om runderen te certificeren als BSE-getest. "Hierdoor kunnen de exportkanalen tijdens de uitbraak van BSE gewoon open worden gehouden."

Of registreer je om te kunnen reageren.