Home

Achtergrond 621 x bekeken 5 reacties

Aviko: contractprijs blijft gelijk

Aviko houdt de contractprijs voor fritesaardappelen dit jaar gelijk.

Het bedrijf doet dit, hoewel de kosten voor het aardappelverwerkend concern zijn gestegen. Dat zegt directeur Grondstoffen Dick Zelhorst van Aviko in een interview met deze krant. De nadruk in de contracten komt steeds meer te liggen op kwaliteit.

Zelhorst: ”Voor de aardappelspecialiteiten heeft Aviko rassen nodig met bepaalde kwaliteitskenmerken. Een teler die dat goed in de vingers heeft kan bij levering in april 2010 boven de 13 euro per 100 kilo ontvangen. Dit jaar bewijst dat dit haalbaar is voor een grote groep telers.”

Bij Farm Frites ontvangen de telers in de contracten per saldo hetzelfde als vorig jaar. ”De contractprijs ligt iets lager, maar het pootgoed leveren we tegen een lagere prijs, zodat de teler per saldo hetzelfde ontvangt”, zegt Cees Rozendaal, manager Aardappel­inkoop. ”Farm Frites legt de nadruk op de levering van kwaliteit. Met de juiste kwaliteit kunnen telers bijna één euro méér ontvangen dan de contractprijs.”

Voor Lamb Weston Meijer blijven de contractprijzen over de hele linie gelijk aan vorig jaar. ”Dit geldt ook voor de pootgoedprijzen”, meldt John Wiskerke, directeur Grondstoffen. ”Rassen en leveringsperioden kunnen iets afwijken. ”

Ook McCain houdt de contractprijzen stabiel, zegt Han van den Hoek, directeur Grondstoffen. ”De contractprijzen zijn identiek aan die van 2008. Dit geldt ook voor de pootgoedprijzen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Dan maar geen aardappelen.
  Ik teel graag iets waar wel winst op zit.

 • no-profile-image

  Countus

  'Ga ondernemen met uw afzet.' Dat was het advies dat bedrijfsadviseur Erik Arts van Countus meegaf aan de circa 500 akkerbouwers die de voorlichtingsavonden van Countus in Flevoland bezochten.

  Arts baseerde zich onder meer op het afzetonderzoek dat twee studenten van de Drontense HAS in opdracht en onder begeleiding van Countus hadden verricht. Uit dat onderzoek, dat een periode van acht jaar besloeg, bleek dat producten die vrij waren afgezet meer hadden opgeleverd dan de contracten. Bij consumptieaardappelen scoorden vrij en pool 1,5 cent per kg beter dan het contract.

  Termijnmarkt
  Countus zette deze avonden over een meer ondernemende afzetstrategie de spotlights nadrukkelijk op de Termijnmarkt. Bedrijfsadviseurs Guchelaar, Arts en Van de Burgwal gaven in hun inleidingen aan dat via de Termijnmarkt afgezette consumptieaardappelen vijf eurocent per kg meer hadden opgeleverd. Erik Arts legde wel de nadruk op afzetten als aardappelteler, om een deel van de afzetrisico’s af te dekken, en niet als belegger. Afzetten via de Termijnmarkt vraagt wel enige kennis. Countus heeft in Flevoland drie studiegroepen opgericht waarin telers hiervan studie maken.

  Countus vindt de omstandigheden voor een (meer) vrije afzet gunstig. Robert Metselaar, hoofd afdeling bedrijfsadvies, was in zijn inleiding positief over de toekomst voor de akkerbouw op de lange termijn. Hij noemde onder meer de toename van de welvaart in de wereld, de groei van de wereldbevolking, de productie van biobrandstoffen en de relatief lage wereldvoorraad.

 • no-profile-image

  dirk blijdorp

  dat betekend dus aanmerkelijk koopkrecht verlies voor de aardappelboeren.In rotterdam leggen ze de haven voor minder meer al plat. boeren hebben ook een vakbond nodig zou ik zeggen !!!!!!

 • no-profile-image

  Friet van Piet

  Gelijkblijvende contracten is dus een daling van de contractprijs, stijgende kunstmestkosten, gewasbescherming, enz... dus mensen teken geen contract.... Dit komt alle boeren en uiteindelijk frietfabrieken ten goede (bij een hoge aardappelprijs verdienen ze ook meer zeggen ze.)

 • no-profile-image

  Roelof R. Tuin

  Agrarische ondernemers die naar de akkerbouw voorlichtingsavonden van Countus zijn geweest in Flevoland, weten wat ze moeten doen!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.