Home

Achtergrond

Apart register van 3 miljoen niet-ingezetenen

Ongeveer drie miljoen mensen hebben wel een relatie met de Nederlandse overheid, maar wonen hier niet of slechts voor korte tijd.

Dat zijn er "beduidend'' meer dan tot nu werd aangenomen, stelde staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze werkt aan een apart registratiesysteem met algemene gegevens van de zogeheten niet-ingezetenen waarvan overheidsorganen gebruik kunnen maken. Dat moet de dienstverlening aan deze groep verbeteren.

Bij een niet-ingezetene gaat het bijvoorbeeld om een Nederlander die in Spanje van zijn pensioen geniet, een Poolse seizoenarbeider die hier enkele maanden per jaar werkt of een buitenlandse toerist die in Nederland een huis bezit. Ze hebben vaak contact met meerdere Nederlandse overheidsorganen.

De nieuwe registratie gaat volgens Bijleveld samen met de gemeentelijke basisadministratie (GBA) de basisregistratie personen vormen. De betrokken partijen zijn het inmiddels eens over de opzet en inrichting ervan en de hoofdlijnen van de benodigde wetgeving. De staatssecretaris verwacht dat ze het wetsvoorstel eind dit jaar naar de Tweede Kamer kan sturen.

In de brief geeft Bijleveld een overzicht van alle inspanningen om de administratieve lasten voor burgers, bedrijven en overheden te verminderen. Zo is het vanaf april mogelijk met de persoonlijke code DigiD het kentekenbewijs van een voertuig digitaal te schorsen. Dat kan nuttig zijn als het voertuig langere tijd niet wordt gebruikt. De administratieve lasten dalen daardoor met 1 miljoen euro en 400.000 uur per jaar, aldus Bijleveld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.