Home

Achtergrond 236 x bekeken 8 reacties

Ammoniakdoel aanscherpen

De uitstoot van ammoniak door de veehouderij moet verder omlaag. Het kabinet zal aandringen op een scherper Europees emissieplafond voor 2020.

Dat antwoordt minister Gerda Verburg op Kamervragen over ammoniak. Dit in aanloop naar het Kamerdebat van donderdag. De uitstoot van vervuilende stoffen in de EU is aan maxima gebonden, de nationale emissieplafonds (NEC). Zo mag Nederland 128 kiloton ammoniak uitstoten in 2010, een doel dat volgens het kabinet wordt gehaald.

De Europese Commissie herziet de NEC-richtlijn, waarbij nieuwe doelen worden gesteld voor 2020. Volgens het kabinet moeten deze worden aangescherpt, met het oog op het behoud van kwetsbare natuur. Voorwaarde is wel dat dit in EU-verband gebeurt. Daardoor neemt ook de ammoniakneerslag vanuit het buitenland af.

De veehouderij wordt sterk beperkt door ammoniak. Met de commissie-Trojan ziet Verburg saldering als reële optie. Het LEI becijfert de ammoniakuitstoot in 2020, bij huidig en voorgenomen beleid, op 107 kiloton.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wandelaar

  Ammoniak niet schadelijk? Hoe dom kun je zijn? Met name de intensieve veehouderij in nederland produceert 2x zoveel ammoniak, nitraten en fosfaten als het milieu kan verwerken. Gevolg: een enorme aantasting van de natuur, in plaats van mossen en varens groeien er alleen nog bramen en brandnetels in de bossen. Het grondwater wordt vervuild. Kijk vooral alleen naar de winst en slaap zacht, onze kinderen betalen de rekening straks wel.

 • no-profile-image

  met zijn

  Nou melkveehouderij, aan de slag !!!!

 • no-profile-image

  gijs

  ja jij hebt makkelijk praten 'met zijn allen' ; de veehouder zit er maar mooi mee.. en natuurlijk lachen de varkenshouders zich kapot dat melkveehouders nooit geinvesteerd hebben in ammoniakreductie... maar dierenwelzijn en ammoniakreductie vallen slecht te combineren omdat er (te) weinig innovaties zijn

 • no-profile-image

  gerbrand

  wist je dat de vleesvarkenshouders met rond de 500 vleesvarkens nu massaal gaan stoppen dit slaat nergens ze maken de hele markt kapot

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  De wetgever is een van de belangrijkste veroorzakers van het ontstaan van mega bedrijven.Gezins bedrijven hebben met dit beleid geen overlevings kans en dat is toch waar de Nederlander in zijn algemeenheid voor kiest.

 • no-profile-image

  dirk

  Als de milieuorganisaties nou eens een keer niet tegen de boer waren maar mee,dan was het niet zo ver gekomen.Tientallen jaren de zaak frustreren en kapotmaken gaat natuurlijk een keer zijn vruchten afwerpen.Jammer dat ze zelf niet inzien dat ze nu met de gebakken peren zitten.Boer wil niemand meer zijn,laat staan worden!!!AMMONIAK IS NIET SCHADELIJK,IS NOOIT BEWEZEN!

 • no-profile-image

  Frits

  Hebben ze niks beters te doen? Alleen maar doelen stellen zonder dat er een goed wetenschappelijkrapport openbaar is gemaakt. Of beter gezegd, wat verzinnen ze erbij! Hoe komt men toch aan een economische crisis? Diegene die voor het voedsel moeten zorgen maar steeds lastig vallen. Dit is mijn conclusie na al die jaren bestuderen van dit dosier!

 • no-profile-image

  Sjef

  Nou vraag je je haast af wie d'r nog boer wil worden met deze regels hier

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.