Home

Achtergrond 169 x bekeken

Akkoord Vlaamse bietensector over verdeling suikersubsidie

De Vlaamse bietentelers en de overheid hebben een akkoord gesloten over de verdeling van de gelden uit het Europese herstructureringsfonds voor de suikersector.

De Vlaamse bietensector krijgt 8,3 miljoen euro uit het fonds, dat de EU heeft ingesteld om de suikersector in de EU te ondersteunen bij de inkrimping van de productie. België heeft 20 miljoen euro uit het fonds ontvangen. Daarvan gaat 8,3 miljoen euro naar de Vlaamse bietensector. De rest gaat naar Wallonië.

Het geld wordt verdeeld via het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (Vlif). Alleen boeren die in 2007 bieten hebben geteeld komen er voor in aanmerking, zegt Vlif-medewerker Johan de Schryver. "Alle Vlaamse boeren kunnen bij het Vlif een beroep doen op steun. Voor de bietentelers gelden andere voorwaarden, omdat het geld uit het fonds komt."

De Europese Commissie stelt dezelfde eisen die ook gelden voor de financiering van plattelandsontwikkeling. De Schryver: "Verder is het zo dat gewoonlijk maximaal 10 procent rentesubsidie wordt gegeven aan boeren. Bij de bietentelers wordt dat verhoogd naar maximaal 30 procent. De minimale investering wordt voor hen verlaagd van 15.000 euro naar 3.000 euro. En het bedrag wordt betaald als een kapitaalpremie en niet als rentesubsidie. De aanvragen moeten vóór 30 september 2010 zijn ingediend. Een vroegtijdige afsluiting is mogelijk door uitputting van de middelen."

Nederland heeft 126.000 ton suikerquotum ingeleverd. De bietensector krijgt daarvoor 11,9 miljoen euro uit het herstructureringsfonds, zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun. "Cosun, LTO en het ministerie van landbouw spreken nog over de besteding van het geld. De minister beslist daar over. Het grootste deel komt net als in Vlaanderen waarschijnlijk beschikbaar als investeringssteun voor de telers. Verder denken we aan een project voor het verwerken van bieten voor de energieproductie en een project voor het stimuleren van vakmanschap in de sector."

Of registreer je om te kunnen reageren.