Home

Achtergrond 246 x bekeken

Agrifirm begint varkensdrijfmest-pool

Coöperatie Agrifirm begint dit voorjaar met een varkensdrijfmest-pool.

Doel van de pool is dat varkenshouders hun drijfmest af kunnen zetten tegen een concurrerende prijs, waarbij vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd.

Het voordeel voor de varkenshouders die hun mest via de pool afzetten is dat de prijs die ze betalen niet afhankelijk is van het ophaalmoment én dat de mesttransportcapaciteit optimaal wordt benut. Bovendien hebben de deelnemende varkenshouders de zekerheid dat hun mest wordt afgezet.

De akkerbouwers ontvangen de mest op het voor hen meest geschikte moment. Voor de opslag wordt bovendien gebruik mgemaakt van de extra opslagcapaciteit die is gerealiseerd met het mestsiloplan van Agrifirm.

De afzetperiode van varkensdrijfmest binnen de pool loopt van januari tot en met april. Er geldt een voorschotprijs van 14 euro per ton vleesvarkensmest. Voor zeugendrijfmest geldt een toeslag van enkele euro’s. Voor enkele gebieden geldt ook nog een toeslag op de voorschotprijs vanwege de transportafstand. De definitieve afrekening vindt plaats in juni op basis van de definitief vastgestelde prijs. Doel is dat de voorschotprijs en definitieve prijs zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Buiten de vastgestelde periode gelden de dagprijzen.

Agrifirm richt zich voor de drijfmestpool op de varkenshouders in het eigen werkgebied. De varkensdrijfmestpool komt naast de runderdrijfmestpool die Agrifirm vorig jaar is begonnen. Het afgelopen jaar heeft de coöperatie de animo onderzocht onder varkenshouders voor een drijfmestpool. Die animo is er onder de varkenshouders, zo stelt Gerriti Schilstra, manager Afdeling Dier van Agrifirm. "We beginnen de pool nadrukkelijk op verzoek van varkenshouders die te kennen hebben gegeven dat ze deze manier van mestafzet wel zien zitten."

Agrifirm wil na afloop van het seizoen het functioneren van de pool evalueren. "We hebben vertrouwen in het succes. Anders waren we er niet aan begonnen", stelt Schilstra.

Of registreer je om te kunnen reageren.