Home

Achtergrond

Afvallen via de telefoon werkt het best

Mensen die willen afvallen, verliezen het meeste gewicht als zij telefonische begeleiding krijgen.

Dat concluderen onderzoekers van VU medisch centrum, zo liet het ziekenhuis vandaag weten.

Voor het onderzoek verdeelden zij ongeveer 1400 te dikke, werkende mensen in drie groepen. De eerste kreeg alleen zelfhulpbrochures, de tweede telefonische hulp en de derde kreeg begeleiding via internet bij afvallen. De deelnemers moesten vooraf en na een half jaar op de weegschaal staan. Bij alle groepen bleek sprake van gewichtsafname, maar de telefoongroep verloor de meeste kilo's. Ook hadden deze deelnemers hun voedingspatroon het beste aangepast en deden zij het meest aan lichaamsbeweging. De afvallers die via internet begeleiding kregen, kwamen op de tweede plaats uit. Zij verloren meer gewicht dan de groep die het zelf moest doen.

Volgens het VUmc neemt het aantal mensen met obesitas en overgewicht wereldwijd toe, maar krijgen slechts weinigen professionele hulp bij het afvallen. Het is niet duidelijk waarom dat zo is. Vermoedelijk voelen mensen met een druk leven er weinig voor regelmatig naar een behandelaar te gaan, menen de onderzoekers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.