Home

Achtergrond

Aboutaleb krijgt handen vol aan Rotterdam

Ahmed Aboutaleb, die maandag wordt geïnstalleerd als burgemeester van Rotterdam, krijgt een flink aantal lastige dossiers op zijn bord.

Het integratieprobleem lijkt onlosmakelijk met Rotterdam verbonden te zijn. Meer dan de helft van de inwoners is van allochtone afkomst. De 600.000 inwoners hebben in totaal meer dan 160 nationaliteiten. Tussen veel groepen bestaat ook onderling onbegrip en onvrede en de succesvolle allochtonen zijn snel geneigd de stad te verlaten.

De fractie van Leefbaar Rotterdam gaat de nieuwe burgemeester houden aan eerder gedane uitspraken. ,,Als je het niet bevalt in dit land, mag je opdonderen, dat heeft hij zelf geroepen'', stelt fractieleider Ronald Sörensen. ,,Laten we vooral gebruik maken van zijn voorbeeldfunctie als goed geïntegreerde allochtoon.'' Bovendien is de vraag wat Aboutaleb gaat doen met het dossier veiligheid, iets waar zijn voorganger Opstelten veel tijd, geld en energie in heeft gestoken.

Hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen waarschuwt echter dat Aboutaleb zich niet blind moet staren op die onderwerpen. ,,Rotterdam kent meer grote, moeilijke portefeuilles, zoals de haven, de infrastructuur en de Europese lobby'', stelt de professor van de Erasmus Universiteit. ,,Hij moet zijn kennis snel verbreden om te voorkomen dat hij een Rotterdamse minister van integratie gaat worden.''

De haven kan zeker in het licht van de economische crisis een zorgenkindje worden. De afgelopen weken voerden al honderden havenarbeiders actie omdat ze niet betaald kregen, een probleem dat zich vaker kan gaan voordoen als de havenbedrijven door de crisis minder werk hebben. ,,De burgemeester moet ook in tijden van economische teruggang een boegbeeld zijn dat vertrouwen in de toekomst biedt'', vindt PvdA-fractieleider Peter van Heemst.

Een ander Rotterdams paradepaardje vormen de ambities op klimaatgebied. Voormalig burgemeester Opstelten heeft zich als doel gesteld in de stad de CO2-uitstoot met 50 procent te reduceren. Het is afwachten of de nieuwe burgervader dit ook tot een van zijn belangrijke doelen stelt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.