Home

Achtergrond 1 reactie

Abab: ministerie was wel degelijk ingebreke bij Vamil

Het ministerie van landbouw heeft de wijziging van de Vamil-regeling waarmee variabele afschrijving van stallen en glasopstanden tot 100 procent van de WOZ waarde mogelijk zou worden, veel te laat gemeld bij de Europese Commissie.

Het ministerie is daarmee wel degelijk in gebreke gebleven. Dat stelt accountantsbureau Abab. Abab wil geen genoegen nemen met de handelwijze van het ministerie. Van de Kerkhof meldt dat het bedrijf via de Tweede Kamer de zaak opnieuw op tafel wil krijgen. In een later stadium sluit ABAB een rechtsgang niet uit. In eerste instantie wil het bedrijf dat doen in VLB verband. VLB, de Vereniging van Landbouwboekhoudbureau’s is de koepelorganisatie waar de meeste accountantsbureau’s voor de landbouw zijn aangesloten.

Door de veel te late melding is de variabele afschrijving tot 100 procent van de WOZ waarde pas vanaf dit jaar mogelijk voor stallen en kassen die onder deze regeling zijn gebouwd. Eerder bestond de indruk dat variabele afschrijving ook mogelijk zou zijn voor investeringen die in 2007 en 2008 zij gedaan. Voor deze jaren geldt echter de normale afschrijvingsregeling tot 50 procent van de WOZ.

Sinds 1 januari 2007 kan staatssteun niet meer met terugwerkende kracht worden verleend. ABAB-jurist Bert van de Kerkhof: "Het ministerie had in oktober 2006 al kunnen weten dat de variabele afschrijving vanaf 1 januari 2007 niet met terugwerkende kracht kon worden ingevoerd." De melding van het ministerie aan de Europese Commissie werd echter pas op 25 april 2008 gedaan.

Volgens Van de Kerkhof van ABAB is in alle communicatie over de subsidieregelingen de indruk gewekt dat variabele afschrijving tot 100 procent van de WOZ waarde mogelijk zou zijn. Van de Kerkhof: "Hierdoor zijn enkele duizenden boeren en tuinders op het verkeerde been gezet." Volgens Van de Kerkhof had het ministerie ondernemers moeten waarschuwen.

Het ministerie meldde eerder dat het vindt dat het niets te verwijten valt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    ik heb ook gebouwd in 2007

    Ben blij dat ABAB dit aanroert!. Eindelijk iemand die zegt waar het op staat.LTO en andere partijen hoor je hier niet over. Door een lakse houding van de overheid en onze belangenbehartigers kan de varkenshouderij miljoenen extra belasting betalen. Laat ABAB dit varkentje maar eens wassen!

Of registreer je om te kunnen reageren.