Home

Achtergrond 5 reacties

'Aanwijzing Natura 2000 dreigt door te slaan'

De aanwijzing van Natura 2000-gebieden en de effecten daarvan op de landbouw dreigen door te slaan.

Dit zegt burgemeester Jan Broertjes (VVD) van de gemeente Midden-Drenthe. Broertjes staat als burgemeester boven de partijen en spreekt in de gemeenteraad zijn mening niet uit. Als vennoot in een melkveebedrijf voelt hij zich wel betrokken bij zaken die de landbouw in zijn gemeente en provincie aangaan.

”Onlangs sprak Henk Brink namens LTO Nederland in op het omgevingsplan van de gemeente. Ik was bij dat ik erg veel herkende”, zegt hij. ”Ik hou ook van de natuur en wil daar goed voor zorgen. Maar de invloed van de plannen van de provincie op de landbouw is enorm. Soms kun je een postzegel aanwijzen als Natura 2000-gebied, maar dan gaat er iets werken met zones en cirkels. Het slaat door. Een bijna conjunctuur-ongevoelige sector als de landbouw, met belangrijke effecten voor de leefbaarheid moet je koesteren.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nelly v.d. V

  Met name ZLTO en LLTB zijn druk met achterkamertjespolitiek, helaas zijn veel leden daarvan nog niet van op de hoogte! Het beheerplan voor de Peel bijv.wordt er door deze organisaties doorgedrukt, zonder hun achterban geraadpleegd te hebben. In Den Haag wordt het beheerplan gepresenteerd als: dé landbouw is accoord met een reductie van ammoniak van 70%!!!!!!!! Gelukkig is door de NMV inmiddels duidelijk gemaakt dat stikstofdepositie helemaal niet in beheerplannen thuishoort, maar alleen in de NEC-richtlijn! NL is het enigste land dat stikstofdepositie hiervoor gebruikt. Helaas gaan ZLTO en LLTB tóch accoord met een emissiereductie van 70% voor IV en 50% voor rundveehouderij. De NMV zet zich er nadrukkelijk voor in dat het 'bestaand gebruik' gewoon als vergunningsvrij in het beheerplan wordt opgenomen, ipv bedrijven beeindigen/verplaatsen zoals ZLTO en LLTB voorstellen!!!! Ook zijn ZLTO en LLTB nadrukkelijk accoord gegaan met het buiten schot houden van verkeer en industrie wat betreft reductie van stikstofdepositie. Terwijl LTO Noord wél met succes heeft ingezet op de aanpak van verkeer en industrie. Het is buitengewoon triest te moeten constateren dat ZLTO en LLTB deze mogelijkheden laten liggen om de belangen van hun leden te behartigen. Het vertrouwen van de ZLTO leden daalt in snel tempo, omdat steeds meer blijkt dat de commerciele belangen van deze organisatie prevaleren boven die van de ondernemers, waar ze het uiteindelijk toch voor zouden moeten doen?!

 • no-profile-image

  tarweboer

  De natuur is sterker dan de mens. Er is toch geen verstandig mens in de wereld die natuur opnieuw uitvindt ???
  Laat heel Nederland ontvolken, en geen mens meer toelaten. 3 jaar later is er alleen maar natuur. Simpel

 • no-profile-image

  Annie Barmentloo

  Natura 2000 een ramp voor de landbouw en geen enkele toegevoegde waarde voor de natuur.

 • no-profile-image

  Jan E.D.Visser

  Wie moet ik nu koesteren de landbouw of de natuur. Als landbouw nu weer eens natuurlijker werd, maar dat zal wel niet meer kunnen. Ergens las ik; God straft direct, maär de natuur doet er langer over". We moeten gezond eten en gezond leven en vooral gezond denken, denk ik ! Lastig allemaal! Na ons de zondvloed??

 • no-profile-image

  anti natura 2000 agrarier

  En dan heb je altijd modern en vooruitstrevend geboerd en dan wordt je zo ineens in z'on natura 2000 gebiedje geplaats en kun je ineens niet meer concureren met andere boeren die simpelgezegt niet in z'on gebied zijn geplaatst. zeg dan maar eens als minister van landbouw dat boeren allemaal hun zelfde kansen kunnen benutten. Zeer oneerlijke concurentie is het, je word ineens in een hoekje geplaatst, kunt niet meer wat boeren buiten natura 2000 gebied wel kunnen!!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.