Home

Achtergrond 1 reactie

Aanvaarding blauwtong bepaalt export fokvee

De aanwezigheid van de virusziekte blauwtong in Europa moet worden geacccepteerd. Dat bepleit Johan van den Berg, directeur van vee-exportorganisatie Veepro.

Zolang niet ondubbelzinnig is vastgesteld dat blauwtong serotype 6 (BTV 6) een vaccinvirus is, is export van drachtige vaarzen niet mogelijk. In ieder geval niet binnen de EU. Ook derde landen nemen een aarzelende houding aan. Er worden momenteel (nog) geen fokvaarzen geëxporteerd!

De export naar Rusland wordt moeilijker omdat dit land ook lijdt onder de kredietcrisis. Bovendien is Nederland vanwege het niet kunnen exporteren een fors deel van de markt aan Duitsland en Frankrijk kwijtgeraakt. Gelukkig is de minister de sector in november tegemoet gekomen door een noodfonds ter beschikking te stellen. Hiervoor is goedkeuring vanuit Brussel noodzakelijk.

Nederland is gebonden aan EU-regelgeving. In dat kader is het oneerlijk dat er in EU-landen verschillende exportcriteria worden gehanteerd. Op basis van diergezondheidsargumenten wordt handelspolitiek bedreven met als gevolg oneerlijke concurrentie tussen EU-landen. Dit moet onmogelijk gemaakt worden.

Sommige landen hanteren verplichte vaccinatie, Nederland kent een vrijwillige vaccinatie tegen BTV 8. Tegen BTV 6 is geen vaccin aanwezig. Als de maatregelen in het kader van BTV 6 niet met instemming van Brussel worden opgeheven, is het heel goed mogelijk dat Nederland de komende jaren geen fokvaarzen meer kan exporteren. En dus ophoudt als fokvaarzen exporterend land (stond op de tweede plaats in de wereld!). Dit heeft grote consequenties voor de veehouders: daling van de prijzen van fokvaarzen.

Doordat een aantal landen vrijwillige vaccinatie nastreeft, zal blauwtong in Europa waarschijnlijk niet uitgeroeid worden. Sommige experts zeggen dat een cocktailvaccin, dat bescherming moet bieden tegen alle voorkomende BTV-varianten, uitkomst biedt. Dat is wellicht het geval, maar alleen bij verplichte vaccinatie.

Ook het jaarlijks noodzakelijkerwijs herhalen van de vaccinatie maakt dat uitroeiing van blauwtong niet zal lukken: een multi-vaccin, dat levenslang bescherming biedt, is nodig maar nog niet beschikbaar.

Wat overblijft in Nederland (en hopelijk in heel Europa) is berusting. Accepteren dat blauwtong aanwezig is. Accepteren dat de koeien enkele dagen ziek worden en wat minder melk geven. Als iedereen in Europa dit accepteert, is export weer mogelijk.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    veehouder

    Als van den Berg accepteert dat de melkveehouder niet accepteert dat de acceptatie van blauwtong geaccepteerd wordt, dan zit het met de acceptatie bij de melkveehouder wel goed. En als van den Berg erin berust dat enkele weken of maanden per jaar de beurs bij hem leegloopt en niet bij de melkveehouder, en tevens het exportvee gratis wil aanbieden aan diegenen die flinke verliezen onder de veestapel geleden hebben, dan blijft er rust in de tent.

Of registreer je om te kunnen reageren.