Home

Achtergrond

Zware regenval teistert delen Europa

Noodweer heeft dit weekeinde in verscheidene delen van Europa grote overlast veroorzaakt.

In Wales en delen van Engeland zijn rivieren door zware regenval buiten hun oevers getreden. Honderden mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd.

Het zwaarst getroffen gebied is het Noord-Engelse graafschap Northumberland, waar duizend huizen onder water staan. In bijna honderd gebieden zijn waarschuwingen uitgegeven voor overstromingen. Sinds vrijdag zijn zeker vijf mensen omgekomen door het noodweer.

Ook op sommige plaatsen in Frankrijk kwam de regen met bakken uit de hemel. In een voorstad van Grenoble stortte zaterdagavond het dak van een supermarkt in onder de druk van het water. Daardoor raakten twaalf mensen gewond, van wie er drie slecht aan toe zijn, meldden de autoriteiten.

De hevige regens veroorzaakten op verscheidene plaatsen in Frankrijk aardverschuivingen waardoor wegen geblokkeerd raakten. De route nationale 7 was enige tijd onbegaanbaar bij Tain l'Hermitage in het Rhônedal. Het verkeer op de snelweg is er weer normaal, meldden de plaatselijke autoriteiten zondag. Op enkele plaatsen zijn mensen enige tijd ondergebracht op een veiliger plaats uit vrees voor aardverschuivingen of overstromingen.

In Zwitserland zijn meerdere Alpenpassen gesloten na zware stortregens. De watermassa veroorzaakte aardverschuivingen waarbij stenen en rotsblokken op de wegen terecht kwamen, meldden de Zwitserse autoriteiten zondag.

Onder meer de Nufenen-, Lukmanier- en Simplonpas zijn in beide richtingen afgesloten. In het zuiden van Zwitserland heeft het de afgelopen dagen enorm hard geregend. In het kanton Tessin viel zaterdag net zo veel regen als normaal gesproken in de hele maand september valt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.