Home

Achtergrond

Zuid-Limburgse bieten arriveren bij Duitse suikerfabriek

Bij de suikerfabriek van Pfeifer & Langen in Jülich, in het Duitse Noordrijn-Westfalen, neemt een medewerker met de hand een monster van Limburgse suikerbieten.

In Nederland gebeurt dat automatisch. Nu de fabriek in Groningen is gesloten moeten om logistieke redenen meer Limburgse bieten in Duitse fabrieken worden verwerkt. "Het gaat prima", zegt John Schoonbroodt, hoofd agrarische dienst bij de Limburgse coöperatie Covas. "De afstand naar Jülich is 35 kilometer, Dinteloord is zeker 150 kilometer." De meeste bieten uit Zuid-Limburg gaan daarom naar Julich, bieten uit Midden-Limburg naar Dinteloord en Noord-Limburgse bieten worden veelal in Pfeifer & Langen-fabriek in Appeldorn, bij Kalkar, verwerkt tot suiker. Schoonbroodt: "Veel geregel en veel transport." Foto Twan Wiermans

Asbestsaneerders halen dakplaten van de ligboxenstal van Hein en Ate Oosterhof in Akkrum. Een windhoos op zondag 6 juli richtte veel schade aan. Kapotte dakplaten en een ontzette gevel waren het resultaat. In samenspraak met de verzekering werd besloten het dak van 1.600 vierkante meter compleet te vervangen. De werkzaamheden nemen nog zo’n drie weken in beslag. Foto Alex de Haan

Medewerkers van Mobipers verpakken vers geperste appelsap. De mobiele appelpers van Mobipers uit Zoelen perst sap uit appels die door particulieren worden aangeleverd. Melissa den Beer Poortugael reist rond met de mobiele pers. "Mensen met eigen fruitbomen weten vaak niet wat ze met alle appels moeten doen. Wij persen uit 10 kilo appels 7 liter sap", vertelt Den Beer Poortugael. De sap wordt in zakken van vijf liter verpakt die vervolgens in dozen gaan met een tapkraan. Op deze manier is het twee jaar houdbaar. Foto Vidiphoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.