Home

Achtergrond

Zardari nieuwe president Pakistan

Pakistan heeft een nieuwe president. Asif Ali Zardari (53) won zaterdag de verkiezingen voor het hoogste ambt van zijn land.

De weduwnaar van de vorig jaar vermoorde politica Benazir Bhutto volgt Pervez Musharraf op. Zardari won 458 van de 702 stemmen, die werden uitgebracht door leden van het nationale parlement en door afgevaardigden van de vier provincies van Pakistan. In het nationale parlement behaalde hij 281 van de 426 uitgebrachte stemmen.

In een eerste reactie sprak Zardari's Pakistaanse Volkspartij van ,,een overwinning voor de democratie''. Zijn rivalen waren Mushahid Hussain, de leider van Musharrafs partij PML-Q, en voormalig opperrechter Saeed-uz-Zaman Siddiqui van de Pakistaanse Moslimliga van oud-premier Nawaz Sharif.

De nieuwe president wacht echter een lastige klus. Pakistan kampt met grote problemen. De economie van het rond 170 miljoen inwoners tellende land draait slecht. De veiligheidssituatie in Pakistan baart internationaal de meeste zorgen. Het politiek instabiele land beschikt over kernwapens en wordt geplaagd door geweld van extremistische moslims.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.