Home

Achtergrond

Zaaiuien voor de rassenlijst zorgvuldig laden en wegen

Loonbedrijf Heyboer laadt de uien van 22 rassen voor de rassenlijst zaaiuien van het UIKC-proefveld in Zeewolde.

Het UIKC (Uien Innovatie en Kennis Centrum) is een initiatief van DLV Plant en proefboerderij Rusthoeve. Ook in Colijnsplaat werden vandaag uien gerooid. De omstandigheden zijn erg goed, zegt DLV-medewerker Olaf van Campen. "Om de opbrengsten exact te kunnen bepalen, werden alle zes veldjes apart in kisten gerooid en afgewogen." De uien gaan in bewaring en worden volgend jaar beoordeeld door deskundigen. Het is de vierde rassenlijst van de hand van het UIKC. Foto Axipress

De maishakselaar en trekker met kieper komen maar net boven de mais uit in het Betuwse Ravenswaay. Loonbedrijf Van der Woerd is volop bezig met de oogst. "De omstandigheden zijn ideaal. De opbrengsten zijn met ongeveer 50 ton per hectare vrij goed", vertelt Gijs van der Woerd. Bij de vroeggezaaide percelen zijn wat meer problemen met bladvlekkenziekte. "Maar het heeft vorig jaar niet tot problemen in de kuilen geleid." De prijs voor mais ligt in de Betuwe tussen de 1.200 en 1.500 euro per hectare. Foto William Hoogteyling

Bezoekers aan de open dag van Limburgse Proefboerderij Wijnandsrade, die vandaag werd gehouden, werden voorgelicht over onder meer het plaatsspecifiek toepassen van gewasbeschermingsmiddelen, de aardappelrassenproef en de nieuwe RTK-GPS mast op de proefboerderij. Tevens werd de nieuwe loods van de proefboerderij officieel geopend. Foto Twan Wiermans

Broccolitelers bekijken de effecten van toelatingsonderzoek naar nieuwe onkruidsbestrijdingsmiddelen. Door proeftuin Zwaagdijk zijn zes nieuwe middelen getest met wisselend resultaat, stelt onderzoeker Jan de Lange. Een aantal middelen bleek geen effect te hebben op broccoli. Bij één middel bleek de groei van het gewas gehinderd te worden. Het onderzoek is belangrijk voor de koolteelt. "Er is behoefte aan nieuwe middelen die het mechanisch wieden kunnen vervangen als het te nat is." Het onderzoek is in opdracht van het Productschap Tuinbouw. Foto Wick Natzijl

Even tijd voor een pauze in de hoogstamboomgaard van de familie Van Sterkenburg in Culemborg. Verschillende oude appel- en perenrassen zijn nog in de boomgaard te vinden. Bomen die op zijn tijd worden vervangen door nieuwe hoogstambomen van oude rassen, zoals de zure en zoete Bredero en verschillende stoofperen. De oogst gebeurt nog met de ladder, veilingkistjes en de ouderwetse plukschort. De veilingkistjes doen ook dienst als zitplaats tijdens een pauze. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.