Home

Achtergrond

Wrijven in een vlek

Wrijven in een vlek, dat is wat het ministerie van LNV doet met de kwestie van de al of niet vermeende MKZ-besmetting in Kootwijkerbroek. Na zeven jaar juridisch geharrewar moet het ministerie eindelijk het dossier vrijgeven waaruit duidelijk wordt of er wel of geen MKZ-besmetting was in Kootwijkerbroek.

Op zich is het zeven jaar strak tegen de borst houden van de betreffende gegevens al niet slim. Dit wekt de suggestie dat het ministerie iets onder de pet wil houden. Nu is het dossier eindelijk vrijgegeven en het eerste wat het ministerie doet is zeggen: er was echt wel een MKZ-besmetting! Deze mededeling komt nog voordat veehouder Gert Jan Dokter en zijn medestanders het dossier goed hebben kunnen (laten) bestuderen. Opnieuw suggereert het ministerie dat het iets moet sturen of dat het een kwaad geweten heeft. Dom van LNV dus!

De hoop dat het departement in communicatief opzicht nog iets goed kan maken, is eigenlijk al verloren. Het beste dat landbouwminister Verburg en haar ambtenaren de komende tijd kunnen doen is zwijgen over dit dossier, totdat Dokter en zijn helpers hun eigen conclusies hebben getrokken. Daarna is er altijd nog tijd voor een afgewogen weerwoord. De kans dat daarvan in Kootwijkerbroek iets van wordt geloofd is wel klein, maar rustig afwachten vergroot niettemin het restje geloofwaardigheid.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.