Home

Achtergrond 7 reacties

Wereldwijde erkenning voor belang dierenwelzijn

Het belang van dierenwelzijn is snel bezig wereldwijde erkenning te krijgen.

Dat zei prof. Harry Blokhuis vandaag op een symposium in Wageningen over innovaties is de veehouderij.

Dierwelzijn is niet meer een "hobby" van Nederland en enkele andere West-Europese landen, vertelde Blokhuis, verbonden aan de Landbouwuniversiteit van Upsala in Zweden en verbonden aan enkele internationale projecten.

In China en Zuid-Amerika zijn en worden grote conferenties over het onderwerp gehouden. "Dat ik vijf jaar geleden niet gedacht", aldus Blokhuis. Ook internationale organisaties als de FAO, Wereldbank en diergezondheidsorganisatie OIE geven nu prioriteit aan dierenwelzijn in hun programma’s. Steeds meer commerciele bedrijven, waaronder in Nederland Royal Ahold nemen bovenwettelijke dierenwelzijnseisen op in hun kwaliteitsprogramma’s.

De wereldwijze belangstelling heeft volgens Blokhuis tot gevolg dat producenten op andere continenten op minstens het zelfde dierenwelzijnsniveau kunnen produceren als in Nederland. "Daarmee worden ze concurrent van Nederland". Volgens de Nederlandse hoogleraar werkzaam in Zweden wordt de tijd nu rijp om dierenwelzijn nu meet te nemen in nieuwe WTO-onderhandelingen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Ik weiger te geloven dat er veehouders zijn die willens en wetens hun dieren mishandelen, zoals Wakker Dier vaak suggereert. Daarvoor ga je toch niet 365 dagen in het jaar gebonden zijn en je beroep van maken? Dat het nu op de wereldagenda komt is gewoon omdat de markt wil meeliften op de zorgen van de boeren. En het als hun reclame gebruiken. Misschien gaat dan de consument eindelijk eens de veehouder naar waarde schatten en betalen!

 • no-profile-image

  Dirk

  Eindelijk erkenning voor de inzet van de nederlandse veehouderij voor het dieren welzijn. Hopelijk wordt het inderdaad een internationaal thema. Het blijkt eens te meer dat organisaties als wd en varkens in nood totaal op een verkeerde koers varen en in het verkeerde land actie voeren. Het blijkt dus te meer dat deze organisaties niet iets willen verbeteren, maar zuiver op andermans geld teren. De nederlandse veehouderij heeft een grote voorsprong bij het dieren welzijn. Wanneer er in onze concurentie landen ook rekening met het welzijn van de dieren moet worden gehouden, is het goedkope import verhaal ook iets minder.

 • no-profile-image

  Pluimveehouder

  Het zou de zgn dierenvrienden sieren wanneer ze nu ook toegeven dat hun organisaties in de verkeerde vijver vissen.
  Pluimveehouder, Nederland

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Blokhuis wordt ook wakker.
  Nu alleen nog moet wakker dier uit de uit de winterslaap ontwaken.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  En die nederlandse boerkes én hun woordvoerders/broodschrijvers blijven zich maar schrap zetten tegen de wind in.
  Heeft geen zin boerkes.
  U maakt zich met uw gejammer m.b.t. dierenwelzijn steeds meer onpopulair!!!
  Een wakker dier loopt in deze, lichtjaren voor op den eenvoudigen boer....maar dat willen ze niet weten....toch?

 • no-profile-image

  PLASJE

  .... 'k ben een blije kip uit les Pays Bas...
  .... 'k ga niet emigreren over de Plas!...
  .... ze passen hier op mij als op een kleuter in de box
  ... 'k hoef hier niet bang te zijn voor leeuw of lynx of sluwe fox....
  ... krijg op tijd m'n natje en m'n droogje...
  ... en aan't eind van m'n kippen-regenboogje...
  ...krijg ik een waardig eind! en wordt
  niet vermoord!....
  ...maar ja IK BEN KIP, EN WORDT TOCH
  NIET GEHOORD!

 • no-profile-image

  Enters

  Volgens de Nederlandse hoogleraar werkzaam in Zweden wordt de tijd nu rijp om dierenwelzijn nu mee te nemen in nieuwe WTO-onderhandelingen.
  Wat een geluk dat de vorige WTO-onderhandelingen mislukt is. Kan het nu toch nog goed komen, moet wel als een hoogleraar dat zegt, dit is iets anders als een boerke.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.