Home

Achtergrond 4 reacties

Wel of niet morrelen aan de boerin?

Iemand in overall en op klompen? Jippie, een boer! Voor burgers zijn boeren en boerinnen herkenbaar aan deze outfit. Moet dat beeld perse de wereld uit? Lees de weblog en discussieer mee.

Het was flink gezellig op de Ik ben Boerindag. De dag was een idee van Martine Kruider , journalist en boerin in Zeewolde. Het idee begon klein, als feestje ter gelegenheid van haar boek ‘Boerin’
maar groeide gaandeweg nogal uit de kluiten. Met als resultaat dat er zeker 100 vrouwen, boerinnen en niet-boerinnen, naar haar erf kwamen.

Waar ging het over? Nou van alles. Kleding. De kinderen. Maar ook over het image van boerinnen. Want hoe herken je een boerin? Niet dus. Veel vrouwen hadden die ervaring. Bezoekers op hun bedrijven juichten steevast als ze iemand in overall en op klompen zagen lopen. Joepie, een boer! Dat is dus kennelijk nog steeds het heersende beeld. Een boer en een boerin hebben een overall aan en lopen op klompen.

Martine stelde de vraag of het belangrijk is iets aan dat vooroordeel te doen. Een heel duidelijk antwoord is me niet bijgebleven. Zelf denk ik: waarom zou je? Een dokter loopt in een witte jas, een boer in overall. Waarom moet dat beeld perse de wereld uit? Goed, het klopt niet, maar wat maakt het uit? Worden de prijzen er hoger van? Worden de boeren en boerinnen er gelukkiger van? Krijgen ze er meer vrienden door? Kan het boeren en boerinnen echt iets schelen hoe anderen over hun uiterlijke looks denken?

Ik ben benieuwd hoe anderen hier tegenaan kijken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjaakie

  het is toch zo wie zo mooi als een vrouw trots is op haar zelf dat je snuutje en billen goed mag laten zien en dit nie weg ga werken met een dood ding als een overall zo jammer we hebben toch nie voor niks de 13e rib moeten missen voor het mooiste schepsel wat er gemaakt is dus dames wees trots en laat je zien dan straalt agrarische wereld ook 10 x meer

 • no-profile-image

  PLASJE

  ... Plasje kan het niet laten...beter als ze dit wel kon.... Ik ben 51 en run al meer dan 30 jaar een pootaardappel-/kweekbedrijf nieuwe rassen/cons./zetmeelaard.bedrijf. Eerst met 7 later 5, daarna 3 toen 1 vaste medewerker(s) en nu sinds 2006 ALLEEN!
  Vreemde arbeid in de akkerbouw(onhaalbaar)... iedereen had vakantie, iedereen vierde de verjaardagen van de kinderen...behalve ik... mijn zoon (nu 13) was alleen maar op zondag jarig... Dit is geen jammerklacht, maar een realistisch verslag van een onderneemster die het beste voorhad met haar bedrijf, haar erfgoed en haar medewerkers....tot zij, nu 51 en 3 teeltjaren alleen landbewerkend, potend, selecterend, kwekend, spuitend en rooiend, inschurend, sorterend en afleverend...van haar (poot-/en cons.)aardappelen, sinds dec. 2007 getroffen door borstkanker : 6 chemo's verder (toch gepoot), 25 bestralingen verder (toch geselecteerd en geoogst)...tot de conclusie komt : WAT LEUTEREN JULLIE OVER 'DE BOERIN' ....is dat het aanhangsel van 'de boer' of de ondernemer? ..;l.. jullie praten net mijn moeder... 76 jaar en van alle realiteit gespeend... mijn pa 78 en lichamelijk kapot, mijn tante 83...kanker, mijn mede-vennote en lichamelijk kapot... mijn oma : weduwe op haar 40ste en 4 kinderen door de 'oorlog gesleept' altijd mannenwerk gedaan en niet : 'klagen maar dragen!' Wat ik bedoel te zeggen :
  zanik niet zo! Ik heb een man die doet wat ie wil, d.w.z. hij heeft zijn eigen bedrijf (granen) en is full-time commercieel/techn. medewerker bij een bedrijf in gewasbescherming, zaaigranen etc.Ik verlang niet dat hij doet wat hij niet wil! IK BEN DE ONDERNEMER, zelfs nu ik ziek ben. Het is mijn keuze. De solidariteit van onze zoon is grenzeloos (zo zijn kinderen), maar ik mag daar geen misbruik van maken. Laat hij een HBO-opleiding (hopelijk 'groen') afronden, net als z'n moeder maar er iets zinnigers mee doen dan erfgoed 'in stand houden'. Ben vanavond naar het graf geweest van de Gebr.... Mijn vader ..overleden 12-09-2006 en mijn oom overleden 12-09-1969....de vroegere VOF... Gebr.....de 'aandrijvers'van Plasje...die alles konden ... samen... en daar sta je dan met je borstkanker... alleen!!! neen..
  niet alleen... toen ik vanavond terugkwam bij mijn zoon zei ik "'opa zei, het is nooit zo donker of het wordt weer licht...(Ede Staal en pa's rouwkaart) ...en mijn zoon zei": ja ma, opa was niet 'onder jou' maar 'boven jouw' en dat bedoel ik dames : NIET ZEUREN, niet
  JAMMEREN, maar doorgaan! Niet klagen maar dragen zei mijn oma...en niet 'de martelaar uithangen'zoals mijn moeder,
  maar genieten van alles wat je om je heen hebt : een kind waar je van houdt, een haas die je aan de fles heb gehad en die nog in 'je velden loopt'(na 3 jaar),
  een kweekveld met volkomen nieuwe aardappelrassen (ieder nr. uniek en anders)... een ochtendgloren of een avondzon... alleen in de velden...met grote machines...maar met een rust in je lichaam... dat lichaam met kanker...maar dat lichaam wil leven! en
  overleven! Je vraagt er niet om, maar je krijgt het! Je stelt iedereen om je heen gerust : ik red het...maar je moet het alleen doen! Je trekt je op aan anderen die het nog veel moeilijker hebben dan jij! Dat is wat me erdoor sleept en ik hoop dat jullie, bij al jullie overwegingen en boerinnenstrijd 1 ding hoog houden :
  niet praten, maar doen! niet piekeren, maar actie! niet 'laten leven' maar leven!
  ...Plasje kon het niet laten ... ze kon weer eens niet slapen omdat : als je erg ziek bent... en weet dat je misschien dood gaat... je alle tijd wilt benutten... vnl. de nachtelijke uren.. immers overdag (zonder arb.ongeschiktheidsver-
  zekering) moet je zorgen dat je de 'toko'overeind houdt... maar de nachten zijn voor jezelf... Welterusten dames...maar slaap niet in..

 • no-profile-image

  vrijgezel

  Vrouwen...het is ook niet snel genoeg goed.Loop met klompen is het niet goed. Zonder klompen zeuren ze over je overall. overall maar weg, zeuren ze over je trui. Dan maar een goede trui kopen. Weer mis. Gebruik je een degelijke zakdoek is dat ook niet goed. Komen ze met een doos vol spul dat zakdoek hoort te heten maar je neus niet in kunt uitsnuiten zo klein. Sta je aan de weg om een vrouw op te wachten, niet passeren. Ben je er eventjes niet vanwegen je werk of bezig je met het uigaans leven wordt genoemd, komen ze met bussen vol langs, waardoor ze je EXPRES missen. Dan maar liever bezig wezen met mijn favorite hobby: lekker thuis blijven om met de koeien aan de gang. De koeien zeuren niet zoals Margreet graag doet.

 • no-profile-image

  Annet Pullen

  Hoezo BOERIN!!!Als je met een metselaar trouwt ben je toch ook geen metselaarin, bouwvakkerin enz. enz.
  Ik ben getrouwd met een boer met niet automatisch zelf boerin hoor.
  Wie heeft er tegenwoordig nog een overal aan met een zakdoek op..leuk voor het plaatje misschien? Ik loop als het nodig is op mijn boer zoekt vrouw laarzen maar verder niet.
  Ook boeren hoeven niet met een vieze strontoveral te lopen, dat ligt aan zijn vrouw of de wasmachine.

Of registreer je om te kunnen reageren.