Home

Achtergrond 3 reacties

Week 39: afzet kuikenvlees op peil

De markt van kuikenvlees staat nog steeds in het teken van een goede vraag naar de diverse botproducten en de minder goede situatie met betrekking tot de afzet van filet. Overigens is de vraag naar filet niet slecht en men realiseert qua volume een behoorlijke afzet, maar met de prijzen wil het nog steeds niet vlotten.

Het verbruik van kuikenvlees ligt in Nederland en in de meeste landen van West Europa op een behoorlijk peil. In het Verenigd Koninkrijk echter stond de consumptie van kuikenvlees bij de laatste meting nog wel iets in de min, maar ook hier lijkt de situatie langzaam iets te verbeteren.

De vraag en bestellingen van beenproducten is dus dik in orde en voor de meeste kuikendelen realiseert men prima prijzen. Vooral kuikenbouten doen het wat dat betreft heel goed, want de prijzen hiervan zitten de laatste weken behoorlijk in de lift.

Het aanbod van kuikenvlees is normaal, maar doordat de vraag op een heel behoorlijk peil ligt, wordt het aanbod door enkele informanten zelfs als krap ervaren en wordt er bijgevolg ook niet veel product op voorraad ingevroren.

De PVE kan het niveau van de aanvoer nog niet met september cijfers staven, maar in de eerste 8 maanden van dit jaar lag de aanvoer van vleeskuikens bij de slachterijen volgens voorlopige gegevens ongeveer 3% boven de aanvoer van dezelfde periode van 2007.

Zorgelijk lijkt de alsmaar verder groeiende productie van kuikenvlees in Duitsland. In het eerste halfjaar van 2008 nam de aanvoer van vleeskuikens in Duitsland met maar liefst 10% toe tot 348.000 ton. Het aanbod in de EU neemt hierdoor alleen maar verder toe. Op dit moment is dat nog geen probleem en valt kuikenvlees in de EU over het algemeen nog redelijk weg te zetten, maar er komt ongetwijfeld een moment dat hier weer de klad in komt.

Al met al lijkt de marktsituatie deze week voor de slachterijen redelijk te verlopen, het is echter wel wat sneu dat de goede prijzen van kuikendelen met been, voor een groot deel worden weggepoetst door de minder goede filetsituatie. Voor de mesters is het positief dat voor het eerst sedert lange tijd de voerprijs gedaald is, waarbij wel aangetekend moet worden, dat deze prijzen voorlopig nog steeds op een extreem hoog peil liggen.

De basiscontractprijs voor levering volgende week stabiliseerde op € 0,765/kg inclusief BTW. De “vrije” kuikenprijzen werden voor zowel lichte als zware kuikens met € 0,02/kg tot gemiddeld € 0,87/kg naar beneden bijgesteld.

(Bron: PVE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  red

  De slagers spelen weer onder één hoedje (mafia prakteiken) in Belgie steeg vorige week de prijs nog en bleef deze week gelijk.
  Maar hier bleef hij vo0rige week gelijk en zakte hier de vrije prijs.
  De contrakt notering had eigenlijk met 1,5/2 cent omhoog gemoeten.
  Heren slagers let op uw winkel maar vergeet niet als de mesters verekken blijven jullie erook niet.

 • no-profile-image

  een slachter

  Geachte schrijver uit het noorden.

  Het is moelijker in deze barre tijden om meer geld te krijgen van de gene die je betaald, als minder te betalen aan diegene die je betalen moet.

 • no-profile-image

  R.G.

  nu lees ik van een slachter uit het midden van het land: "Het is moelijker in deze barre tijden om meer geld te krijgen van de gene die je betaald, als minder te betalen aan diegene die je betalen moet." dit lijkt me zo waar als koe. het betekend dus tegelijk dat je dan maar kort op het product wat je koopt want die leverancier kan in 'barre tijd' toch geen kant op en melken we hem mooi uit. hoef ik ook geen druk uit te oefenen aan degene die mij betaald. lekker makelijk toch!

Of registreer je om te kunnen reageren.