Home

Achtergrond 159 x bekeken

Week 37: markt vrije kuikens onveranderd

Het beeld op de markt van kuikenvlees is in grote lijnen onveranderd gebleven ten opzichte van twee weken geleden. De vraag naar kuikendelen met been blijft goed met oplopende prijzen voor onder andere bouten. De markt voor filet blijft daarentegen zwak met dito prijzen tot gevolg. De afzet verloopt moeizaam temeer omdat de supermarkten niet veel acties hebben lopen met dit product. De verwachting is dat in het latere najaar de markt van filet weer wat uit het dal zal kruipen.

Ook de afzet naar het Verenigd Koninkrijk blijft moeizaam. De Britten hebben in de maand juli bijna 3% minder kip gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in mei en juni viel het consumptievolume tegen. Het slechte zomerweer zal daar mede debet aan geweest zijn. Maar ook de fors hogere consumentenprijzen hebben druk gezet op het volume. De tegenvallende consumptie in combinatie met voldoende eigen productie hebben de vraag naar importproduct doen verminderen.

Ook in Nederland hebben de consumenten in de maand juli minder pluimveevlees gekocht dan in dezelfde maand van 2007. Toen lag het aankoopniveau overigens op een zeer hoog niveau. In feite is de consumptie in juli weer teruggekeerd naar de normale zomerniveaus van de jaren voor 2007.

Een lichtpuntje voor de Europese producenten van kuikenvlees is dat de Brazilianen het systeem van certificaten van oorsprong hebben aangescherpt, waardoor hun afzet richting Europa enige tijd moeizamer zal gaan verlopen dan tot nu het geval was.

De contractprijs voor levering komende week is niet gewijzigd en noteert € 0,765/kg inclusief BTW. De “vrije” kuikenprijzen werden deze week met één cent naar boven bijgesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.