Home

Achtergrond

Waddenboeren zoeken meerprijs voor melk

Dijkgoud-kaas moet voor de ruim negentig leden van de Vereniging Gezonde Waddenmelk de opstap worden naar een meerprijs voor hun melk.

Dit verklaart voorzitter Dedde Jan Tilma uit Hantumhuizen, net boven Dokkum. In samenwerking met coöperatie Friesland Foods is een 16-kilo kaas met een blauwe omslag ontwikkeld. Deze Deichgold kaas is in eerste instantie bedoeld voor de Duitse markt. Het is een kaas in het duurdere marktsegment.

Als de kaas aanslaat, krijgen de boeren van de Vereniging Gezonde Waddenmelk een meerprijs voor hun melk. Nu echter nog niet, vertelt Tilma. Volgens Friesland Foods reageren supermarktinkopers en consumenten op wie de kaas is getest, al erg positief op het nieuwe product.

Van de goed 80 miljoen kilo melk van de leden wordt zo’n 10 miljoen kilo verwerkt tot kaas. Voorlopig gebeurt dat nog in de fabriek van Friesland Foods in Steenderen in de Achterhoek. Dit is vooralsnog de enige lokatie waar de 16-kilo kazen gemaakt kunnen worden. Later moet de productie meer in de regio plaatsvinden.

Niet alle leden van de Vereniging Gezonde Waddenmelk zijn lid van Friesland Foods of leveren aan deze coöperatie. De groep is echter wel de eerst groep Friesland-boeren die een meerprijs voor haar melk kan ontvangen.

Op termijn gaat de vereniging mogelijk meer zuivelproducten als Waddenzuivel op de markt zetten. Eerst gaat het om imago opbouwen, zegt Tilma.

Of registreer je om te kunnen reageren.