Home

Achtergrond 194 x bekeken 1 reactie

WKK’s zorgen voor afname importstroom

Het groeiend aantal WKK’s in de glastuinbouw heeft er vorig jaar voor gezorgd dat Nederland minder stroom hoefde te importeren dan verwacht.

Vanaf 2009 zal er, mede dankzij de glastuinbouw, zelfs sprake zijn van stroomexport.

Dat meldt landelijk netbeheerder TenneT in het 1 september verschenen rapport ’Monitoring leveringszekerheid 2007–2023’. Tennet verwacht dat het WKK-vermogen in de glastuinbouw zeker tot 2012 zal blijven toenemen. Eerdere verwachtingen voor deze toename zijn naar boven toe bijgesteld, zo meldt TenneT in het rapport.

Om Nederlandse stroomafnemers leveringszekerheid te kunnen bieden, moet TenneT op dit moment ook stroom importeren. In 2007 blijkt Nederland echter minder afhankelijk te zijn geweest van die import dan een jaar eerder was voorzien. Oorzaak is de lagere groei van het elektriciteitsverbruik en een toename van het WKK-vermogen in de glastuinbouw.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Antonio

    Reken je als tuinbouwsector maar niet te snel rijk met de WKK. Een kilowattuur opwekken met gas in een WKK is altijd duurder, ook al benut je alle restwarmte, dan stroomopwekking met kolen, atoomenergie of import van goedkope 'reststroom'.
    Nu heeft NL wat tekort aan goedkope opwekkingscapaciteit, maar op de Maasvlakte en de Eemshaven verrijzen binnenkort grote kolencentrales en energiebedrijf Delta staat al te springen om een atoomcentrale te bouwen (die ze in 2016! in gebruik kunnen nemen). Samen met de grotere im-exportcapaciteit kan dit wel eens zorgen voor een behoorlijke druk op de electriciteitsprijzen, met alle gevolgen van dien.
    Het is ook niet voor niks dat de grote energiebedrijven uit de WKK zijn gestapt, het is gewoon een dure manier om stroom te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.