Home

Achtergrond 375 x bekeken

Vier nieuwe rassen bewaar-pompoenen van het Friese veld

Medewerkers van de Friese proefboerderij Kollummerwaard oogsten pompoenen op een half hectare groot proefveld.

Volgens bedrijfsleider Philip Kramer (links op de foto) gaat het om zeven verschillende rassen van de zaadfirma’s Bolster en Vitalis. "Vier van deze biologische rassen zijn splinternieuw. Ze zijn ontwikkeld om de bewaartijd te verlengen. Op dit moment kunnen boeren ze vanaf nu tot en met februari bewaren. Omdat de populariteit van pompoenen de laatste jaren stijgt, hopen bedrijven de bewaartijd op te rekken tot eind maart." Eind december worden de eerste kwaliteitsproeven ondernomen. Foto Jan Bouwman

Bezoekers van Wijngaard De Swanenplaats luisteren tussen de wijnstokken naar uitleg over de druiventeelt. Zondag stelden eigenaren Ruud en Yvonne Jonker hun West-Friese bedrijf open in het kader van de Nationale Wijnweek. Er kwamen mede dankzij het schitterende nazomerweer tegen de 500 belangstellenden op af. "Dat waren er dubbel zo veel als vorig jaar", aldus Yvonne Jonker. De bezoekers kregen een rondleiding door de wijnmakerij, konden wijn proeven en kopen, en mochten daarna ook de wijngaard in. De Jonkers telen zo’n 4.000 druivenstokken van diverse rassen op circa 1,5 hectare. Daarnaast hebben ze achter de boerderij een proefveldje waar nieuwe rassen getest worden. Foto ANP

Een vleeskoe verkent de straten van Purmerend. De koe was op weg naar het slachthuis, maar zag in een onbewaakt ogenblik haar kans schoon en ging er vandoor. Ze gaf zich niet zomaar gewonnen. Het kostte drie uur en vier verdovingspijlen voordat het dier gevangen was. De opgeroepen politie hield die tijd omstanders uit de buurt. Vanwege de verdoving mag de koe de komende vier weken niet geslacht worden. De ontsnapping was dus niet voor niets. Foto FBF.nl

De koeien van veehouder Jans Boerma uit Meedhuizen grazen rustig in de septemberzon. Op de achtergrond draaien de windmolens van energiepark Farmsum. Boerma’s moderne melkveebedrijf staat op Groninger klei. De melkveehouder typeerde zich ooit als een groeier om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Hij is naar eigen zeggen een fanatieke boer, omdat hij steeds weer de goede keuzes wil maken tussen gezin en bedrijf. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.