Home

Achtergrond 439 x bekeken 9 reacties

Verzet tegen schapenchip

De maatregel dat alle schapen eind 2009 een chip moeten hebben, stuit op verzet in het Europees Parlement.

De chip is veelal duurder dan de winstmarge op een schaap, klaagt de voorzitter van de parlementscommissie voor landbouw, Neil Parish. De Brit vreest dat de schapen uit het landschap zullen verdwijnen. "De Europese Unie maakt het boeren opnieuw moeilijker om voeding te produceren, terwijl ze nu steun zou moeten geven."

Parish en andere Britse Conservatieven verzamelen nu handtekeningen van parlementsleden onder een verklaring dat de gezamenlijke EU-landen hun besluit terugdraaien. De chips zouden later moeten worden ingevoerd en bovendien een vrijwillig karakter moeten krijgen.
Europarlementslid Esther de Lange (CDA) is voor het systeem, maar wil dat Europa meebetaalt. "Ik deel de zorg over de hoge kosten, maar het snel opsporen van bepaalde schapen is erg nodig bij de uitbraak van een dierziekte", zegt De Lange. De chip kost 1 à 2 euro, een afleesapparaat tussen de 200 en 1.000 euro.

Eind vorig jaar ging de Europese Commissie akkoord met de invoering van een verplichte chip of maagbolus bij schapen en geiten per 1 januari 2010. Dit om de traceerbaarheid van de dieren te vergroten. De kosten zijn niet onoverkomelijk, oordeelde de Commissie toen.
De vakgroep schapenhouderij van LTO Nederland was gisteren niet bereikbaar voor een reactie op het initiatief van de Britse Conservatieven.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Kan iemand mij uitleggen hoe je bepaalde schapen sneller opspoort als zij een chip in hebben?
  Een sluitende I & R is belangrijk.
  Maar bv fokschapen die vrijwel nooit over de veemarkt gaan hoe worden die in vredesnaam sneller opgespoord als zij een chip inhebben. Volgens mij maakt dat geen enkel verschil , een gewoon oornummer of een duur chipnummer.

 • no-profile-image

  schapenhouder

  hoe beter de schapen traceerbaar zijn hoe groter de winstmarge voor de schapenboer wordt.
  Nu verdwijnt de winst in de zakken van de handelaar en die probeert kost wat het kost het zo te houden.

 • no-profile-image

  varkensboertje

  Ga in de leer bij de VARKENSHOUDERIJ, volgens mij is daar een goed en snel traceerbaar systeem ingevoer n.a.v. de VP in 1997 Haal daar het voordeel weg, en vindt niet dit vierkante wiel uit. V-boertje.

 • no-profile-image

  gj

  @schapenhouder fryslan. Leg de betere traceerbaarheid even uit aub.
  En dan met name het verschil tussen een regulier oormerk en een gechipt dier.
  Dank U.

 • no-profile-image

  Twan

  Hier zie je nu ook weer dat het CDA de club is die Dierenhouders op kosten blijven jagen..
  Door al die betutteling ontdek je dat de lef cq leiding ontbreekt door de onzekerheid en onkunde van een hele generatie politici.

 • no-profile-image

  gj

  Een goede I & R is belangrijk. Maar tot dusver is mij nog steeds niet duidelijk wat nu het verschil uit maakt tussen een chip en een oormerk. Als verplaatsingen niet worden doorgegeven dan helpt het allemaal niets. Ook al hebben de dieren 10 chippen in.
  Overigens ook de chippen en bolussen kunnen verdwijnen.

 • no-profile-image

  Elisa de Boer

  Schapen kan je ook omnummeren,dit gebeurt meestal na diefstal, onze schapen krijgen een maagbolus. Volgens mij is dit beter dan een oormerk, deze kunnen ze verliezen, en een ander kan gemakkelijk een ander nummer in doen.Zolang hiermee gerommeld wordt is er nooit een sluitende I&R.

 • no-profile-image

  schapenhouder

  Als elk schaap in een centraal I&R systeem wordt aan- en afgemeld dan voorkom je dat handelaren op naam van de eerdere eigenaar van het schaap het dier nog een half jaar laten weiden bij een andere veehouder of op hun eigen perceel. Voor de mestwet blijf je op die manier verantwoordelijk voor het verkochte schaap al hem je het schaap op papier afgevoerd. Veel handelaren of andere beroepsweiders hebben voor de mestwet geen dieren. Krijgen ze controle dan is de boer die zijn grond beschikbaar heeft gesteld en de vorige eigenaar aansprakelijk.
  bovendien voorkom je met centrale registratie dat schapen via verzamelcentra weer naar een schapenhouder worden gebracht.(afgekeurd wegens een te laag gewicht)

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Is voor mij dus geen voordeel dat chippen. Wat schapenhouder friesland zegt ,onzin natuurlijk dat je schapen op je naam blijven als de handelaar ze gekocht heeft. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik verantwoordelijk werd gehouden voor verkochte dieren. Daar houdt de mestwet zich al helemaal niet mee bezig. Is en blijft gewoon je eigen verantwoording wat je wel en niet opgeeft. Dat verkochte dieren voor de slacht toch in het circuit van de weierij blijven dat zal na chippen ook niet veranderen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.