Home

Achtergrond 211 x bekeken

Verruiming melkquotum in geding bij Europees hof

Duitse melkveehouders deponeerden een klacht tegen de voorgenomen quotumverruiming van 2 procent bij het Europese Hof van Justitie, die de aanklacht accepteerde op 15 augustus 2008. Dit betekent dat de Europese Commissie binnen drie maanden stelling moet nemen en dat in januari 2009 de uitspraak van het Europese Hof volgt. Deze moet uitwijzen of de verruiming geoorloofd is. De aanspannende organisatie is het Bundesverband Deutsche Milchviehhalter (BDM).

BDM is het grootste lid van de European Milk Board (EMB). Tijdens de melkacties in mei/juni 2008 deponeerde deze bond de klacht bij het Europese Hof van Justitie, om precies te zijn op 11 juni. De verwerende partij is de Europese Commissie, die in het voorjaar van 2008 besloot tot verruiming van het melkquotum.

In een uitvoerig juridisch dossier zetten de juristen van de BDM uiteen waarom deze verruiming onzorgvuldig en niet volgens het vastgelegde protocol is doorgevoerd. Als het hof deze zienswijze overneemt, kan de betreffende verordening (zaaknummer T-217/08 van de Raad op 17 maart 2008)) nietig verklaard worden, met alle gevolgen van dien voor de extra productierechten van de Europese melkveehouders.

De Duitse overheid parkeerde de 2 procent quotumuitbreiding in de nationale reserve en kende deze nog niet toe aan de Duitse melkveehouders. Ook de Italiaanse overheid kende de verruiming nog niet toe, zo meldt de Dutch Dairyboard (DBB) op zijn website.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘melkquotum’

Meer informatie Recente jurisprudentie van het (Europese) Hof van Justitie en van het Gerecht van eerste aanleg;
klik op T-217/08 bij Bundesverband Deutscher Milchviehhalter e.a./Raad

Meer informatie Europese Hof beoordeelt verruiming melkquotum

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.