Home

Achtergrond

Verlies leverantievolume Danish Crown loopt op

De vleesvarkensleveranties aan Danish Crown zijn sinds februari aanzienlijk gedaald.

Tot en met augustus stapten leveranciers met een jaarproductie van een kleine 209.000 varkens uit het concern. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van het Deense vleesconcern.

Bijna 80.000 stuks van het genoemde volume zijn geleverd aan het begin dit jaar opgerichte bedrijf Danpork. Dit bedrijf werd opgericht door vijf uittredende varkenshouders Danish Crown. Het bedrijf werd opgericht uit onvrede met de vleesprijsontwikkeling bij Danish Crown.

Danpork mikt binnen een termijn van drie jaar op een marktaandeel in Denemarken van 20 procent. In oktober treden volgens bestuurstopman Bernd Mortensen 25 nieuwe aandeelhouders-varkenshouders toe tot Danpork. "We moeten een zekere omvang hebben, om een attractieve handelspartner te zijn in de Europese slachterijbranche. Dat is een deel van ons concept."

Danish Crown wijst echter van de hand dat het verloren leverantievolume een probleem zou zijn voor het concern. "Afgezet tegen dat we wekelijks 310.000 varkens verwerken is het niet veel", zegt informatiedirecteur Anne Villemoes.

Er zijn de laatste jaren meer nieuwe bedrijven opgericht die Danish Crown beconcurreren. De Nederlander Frans Stortelder richtte Jutland Meat op en eerder dit jaar werd Moesgaard Meat, ook in Jutland opgericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.