Home

Achtergrond 208 x bekeken 6 reacties

Verburg wil volop voeding van eigen bodem

Boeren in Europa moeten weer voldoende eten produceren voor de eigen bevolking.

Niet langer mogen we denken dat er altijd import van goedkoop voedsel mogelijk is, stelde minister Gerda Verburg in de marge van EU-beraad vandaag over de toekomst van het landbouwbeleid.

"Voedselzekerheid wordt weer met hoofdletters geschreven hoog op de EU-agenda. Dat is een van de gevolgen van de voedselcrisis: het besef dat voedselzekerheid cruciaal is.''

Begin dit jaar bleken graan en andere landbouwproducten plots zeer duur en schaars. Import bleek ineens lastig en soms onmogelijk. Dat was schrikken na een periode van melkplassen en boterbergen, waarin de EU vooral bezig was de productie af te bouwen.

"Europa vond de voedselproductie lange tijd niet zo belangrijk meer. Ook in Nederland hebben we dat gedacht'', zegt Verburg. Ze benadrukt dat die tijd voorbij is. "De landbouw is terug in het centrum van de aandacht.''

De minister mist die ommekeer nog bij sommige Kamerleden. Ze wijst op een internetenquête, waarin mensen aangaven dat ze boeren belangrijk vonden voor voedsel en landschap. "Die mening mag nog iets meer doorklinken in de politiek. Ik zie het besef nog te weinig bij partijen die niet tot de coalitie behoren.''

Om te zorgen dat er weer volop te eten is, wil Verburg sowieso voldoende hectares voor akkers, weilanden, kassen en dergelijke. "Ook in Nederland. We zijn een groot land met grote ambities, maar op een kleine oppervlakte. Dus moeten we zo goed mogelijk omgaan met agrarisch natuurbeheer. Is het wel nodig dat alle grond voor Natura 2000 en de Ecologische Hoofdstructuur wordt gekocht en beheerd door anderen?''

Verburg wil ook in 2040 nog landbouwgebieden hebben in de alsmaar vollere Randstad. "Geen Randstad zonder boeren, of zonder koeien.''

De productie van voldoende vlees, aardappels en ander eten kan volgens de minister ook door de teelt te innoveren. Ze wil betere gewassen, met meer productiviteit en minder gewasbeschermingsmiddelen.

De CDA-minister ziet ook kansen bij het hogere zeewater, hoewel meer gronden zilt wordt. "Ik weiger om dat als een bedreiging te zien. We moeten denken aan gewassen die ook op zilte grond kunnen groeien. Lamsoor bijvoorbeeld. We laten de universiteit van Wageningen kijken wat er nog meer kan op zilte grond, ook voor veehouderij''. Waarna Verburg in de lach schiet: "Pekelvlees? Van zeekoeien, ha ha''.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kip

  Minister Verburg, begin dan maar eens eerst met de mestnormen op te schroeven. Over een paar jaar zijn sommige grondsoorten (als dit zo door gaat), alleen nog maar geschikt voor heide.

 • no-profile-image

  Eline

  de grootgrutters bepalen waar ze de grondstoffen vandaan halen, met als voorbeeld AH. met zijn verrotte konijnenvlees en magere koeien opslaan in Engeland en dan mengen met varkensvet???? voor het magere gehakt!
  En de hollandse boer is hiervoor te duur, volgens AH.het gaat ze enkel maar om de centen en niet voor de kwaliteit

 • no-profile-image

  Jinke Hesterman

  Dat betekent minder produceren voor de export en meer voor de interne markt. Prima!

 • no-profile-image

  arend

  dat zal wel de uien voor 4 cent per kilo lekker goedkoop de arbeiders elk jaar 5 % loons verhoging en de boeren mogen niks verdienen

 • no-profile-image

  W Geverink

  Met alle grond die nodig is voor woningbouw en met de grond die weer onder water moet worden gezet voor het onkruid en de muggen wordt de kans om op eigen bodem voldoende eten te verbouwen wel elke dag kleiner .

 • no-profile-image

  van Essen

  Nou he he, Verburg wordt eindelijk wakker. Als NL al zijn voedsel moet gaan importeren zal het nog al eens schorten aan de voedselveiligheid. Veel continenten zijn niet in staat grootschalig voedsel te verbouwen, vanwege klimaat, bodemgesteldheid, ontbreken kennis en infrastructuur. NL HEEFT OP HET GEBIED VAN VOEDSELPRODUCTIE EEN BEPAALDE MACHTSPOSITIE EN DIE DIENEN WE TE BEHOUDEN.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.