Home

Achtergrond

Verburg: eerste reacties op Nederlandse voorstel positief

Minister Gerda Verburg heeft vanochtend de Nederlandse visie op het landbouwbeleid na 2013 toegelicht aan haar EU-collega's.

De eerste reacties waren zeer positief, aldus de minister. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Finland zien het als een interessant stuk om over door te praten, aldus Verburg. Nederland blijft zich de komende maanden inspannen om de visie breder aan de man te brengen.

In het stuk (de 'houtskoolschets') pleit Verburg voor een sterkere gerichtheid op de wereldmarkt. Alleen boeren die werken onder lastige natuurlijke omstandigheden en boeren die prestaties leveren op het vlak van landschap, milieu en dierenwelzijn zouden in de toekomst nog EU-steun moeten ontvangen.

"We kunnen de landbouw nooit helemaal aan de vrije markt overlaten. Het GLB blijft nodig, ook na 2013." Verburg erkende dat de Nederlandse visie niet zo ver afstaat van de plannen van de Europese Commissie; zo willen beiden dat de steun meer gericht wordt op maatschappelijke doelen. Dat geldt met name het beleid voor na 2013.

Voor de korte termijn houdt Nederland enkele bezwaren tegen de Commissie-voorstellen: Verburg zet in op minder modulatie, meer melkquotum en minder rompslomp rond de randwoorwaarden (cross compliance).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.