Home

Achtergrond 202 x bekeken

Verburg biedt kleine opening rond modulatie

Als afgeroomde inkomenssteun breder kan worden ingezet, dan valt over meer afroming (modulatie) te praten.

Dat heeft minister Gerda Verburg gezegd in de marge van de informele bijeenkomst van landbouwministers, dezer dagen in Annecy.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om meer Europees geld, dat nu nog wordt uitgegeven aan inkomenssteun (eerste pijler) te bestemmen voor plattelandsontwikkeling (tweede pijler). Nu wordt 5 procent van de steun afgeroomd, landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel wil dat ophogen naar 13 procent in 2013.

Fischer Boel wil daarnaast dat de 'modulatie-gelden' vooral worden gereserveerd voor wat zij noemt nieuwe uitdagingen: klimaatverandering, het energievraagstuk, waterbeheer en biodiversiteit.

Nederland is net als veel andere lidstaten in beginsel tegen een hogere modulatie. Deze is echter bespreekbaar als de gelden ook kunnen worden ingezet voor innovatie in de landbouw, voor maatregelen op het vlak van landschap, milieu en dierenwelzijn.

Niettemin vindt Verburg het een omweg om geld via modulatie weer te laten landen op het boerenerf. Nederland geeft er de voorkeur aan het geld binnen de eerste pijler te houden. "Dat scheelt een hoop bureaucratie", aldus de minister.

Daar komt bij dat lidstaten moeten meebetalen aan tweede pijler-steun, de zogenoemde cofinanciering. In beginsel moeten landen 50 procent cofinancieren. De lidstaten vinden dat bezwaarlijk, omdat Brussel op die manier ingrijpt in nationale begrotingen.

Een mogelijke oplossing, die ook in het Nederlandse kamp wordt overwogen, is om het cofinancieringspercentage te verlagen. Dat zou modulatie acceptabeler maken. Maar volgens een woordvoerder van Fischer Boel is een lagere cofinanciering op dit moment niet aan de orde.

De Europese landbouwministers discussiëren vandaag met Fischer Boel over de toekomst van het landbouwbeleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.