Home

Achtergrond

Verburg wil maatregelen tegen bijensterfte

Minster Gerda Verburg van LNV komt in het voorjaar van 2009 met een aantal initiatieven om het voortbestaan van gezonde bijenpopulaties te ondersteunen.

Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Verburg is het nog steeds onduidelijk wat de oorzaak is van de massale bijensterfte. De laatste jaren lijken mondiaal steeds vaker bijenvolken het loodje te leggen.

Hoewel de parasiet Varrao de belangrijkste oorzaak lijkt te zijn, spelen volgens Verburg ook andere factoren een rol, zoals afgenomen beschikbaarheid van bloemen met goede nectar en stuifmeel, een smalle genetische basis van de huidige bijenvolken en een afname van het aantal wilde bijen, en incidenten met bestrijdingsmiddelen. Een andere factor is volgens de minister het gebrek aan opleiding van nieuwe imkers.

Als maatregelen om het probleem aan te pakken, denkt Verburg aan het stimuleren van bloeiende gewassen, bijvoorbeeld langs akkerranden, in stadsgroen en bij bosbouw, en het geven van voorlichting aan imkers en het stimuleren van initiatieven om jeugd te betrekken bij de imkerij.

De groene sector kan volgens Verburg zelf het initiatief nemen door het probleem onder de aandacht te brengen van kenniscentrum Aequor, en van AOC's en andere onderwijsinstellingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.