Home

Achtergrond

'Verbruik suiker overstijgt prodcutie'

De wereld verbruikt dit seizoen 2008/2009 meer suiker dan wordt geproduceerd.

Het Britse handelshuis ED&F Man schat dat het lopende seizoen een productietekort ontstaat van 706.000 ton suiker. Vorig seizoen was er nog een productieoverschot van 11 miljoen ton. Dat meldt persbureau Agra Europe.

De belangrijkste oorzaak van het suikertekort ligt in India. Volgens ED&F Man is in India het areaal rietsuiker met 20 procent gekrompen. Daarnaast stijgt het verbruik. Het handelshuis schat dat India dit seizoen 4,5 procent meer suiker verbruikt en China zelfs 7,4 procent.

Volgens Agra Europe gaan andere analyses uit van een groter suikertekort. Adviesbureau Kingsman verwacht dat het verbruik dit seizoen 3,8 miljoen ton hoger uitkomt dan de productie. De International Sugar Organisation gaat uit van een tekort van 3,9 miljoen ton.

Ondaks de verwachte tekorten staat de suikerprijs onder druk. ED&F Man schrijft dat toe aan speculatie. "In de eerste helft van dit jaar was het beleggen in agrarische grondstoffen gewild, nu worden juist veel posities verkocht."

De suikermarkt is snel veranderd. Aan het einde van het vorige seizoen lag de wereldwijde suikervoorraad op 86,2 miljoen ton. Dat was een record hoeveelheid. De grote voorraad leidt voorlopig niet tot een ontlasting van de markt, ondanks dat de EU de productie fors heeft ingekrompen.

Of registreer je om te kunnen reageren.