Home

Achtergrond

Verbod op Chinese melkpoederproducten voor kinderen

De Europese Commissie wil een totaalverbod op voedselproducten voor kinderen waarin Chinees melkpoeder is verwerkt.

De commissie verwacht het daarover vrijdag al eens te worden met de EU-landen. De Commissie reageert daarmee op onderzoek van het Europese voedselagentschap. Dat stelde vandaag dat kinderen die veel biscuitjes en chocola eten waar vervuild melkpoeder uit China inzit, het risico lopen dat ze te veel van het giftige melamine binnenkrijgen.

Voor zover bekend bij de Commissie zijn er geen Chinese producten met vervuild melkpoeder op de Europese markt. De EU importeert geen Chinees melkpoeder als product. De Europese Commissie wil alle producten uit China waar meer dan 15 procent melkpoeder inzit controleren op melamine. Behalve koekjes en chocola gaat het om toffees en instantsoepen.

Uit onderzoek van EFSA is gebleken dat, als de melkpoeder in de producten vervuild is met melamine, er dan voor volwassenen geen risico is op een te grote inname per kilo lichaamsgewicht van het spul. Kinderen die gemiddelde hoeveelheden chocola of biscuits eten, lopen ook geen risico. Maar kinderen die er veel van eten, kunnen in theorie de maximaal toegestane dagelijkse hoeveelheid met een factor drie overschrijden, aldus EFSA.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.